Hlavní obsah

Posuzuji činnost lidí, nikoli režimů, řekl šéf KSČM Filip

Novinky, val
Praha

Předseda komunistů Vojtěch Filip se vyjádřil k výroku poslankyně KSČM Marty Semelové, která letos v únoru nad hrobem Klementa Gottwalda prohlásila, že zatímco minulý režim zločinný nebyl, ten současný je. V nedělní Partii na Prima Family Filip uvedl, že kdyby jí tento názor vyčítal, nebyl by demokratem, neboť v demokratické společnosti má člověk právo na své názory.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

V projevu k uctění únoru 1948 Semelová vychvalovala 41letou totalitní nadvládu komunistů. Uvedla například, že „únor 1948 a následující období 40 let nebylo zločinným režimem, ten nastal až po listopadu 89.“ [celá zpráva]

Filip popřel, že by se jednalo o oficiální postoj KSČM, nicméně jde podle něj rozšířenou myšlenku. „Je to názor, který je v české společnosti, není to jen názor v KSČM,“ řekl.

Šéf komunistů uvedl, že neposuzuje činnost různých režimů, nýbrž činnost jednotlivců. „V tomto režimu (po roce 1989 - pozn. red.) bylo spácháno mnoho zločinů, které spáchali konkrétní lidé,“ řekl.

Jako první chtějí komunisté stabilizovat společnost

Komunisté už po úspěchu v krajských volbách podle Filipa zvažují, kdo by za ně mohl usednout v kabinetu. Mají prý co nabídnout, a to zejména z řad odborníků. Těch má KSČM prý z politických stran možná nejvíc už jen proto, že jejich členská základna je nejširší.

KSČM již také pracuje na dlouhodobém programu. "Pokusíme se naformulovat, jak by ten moderní svět měl vypadat." řekl Filip, podle kterého je zapotřebí především stabilizovat společnost. Při případném vládním angažmá by komunisté prosazovali změnu daňového systému s důrazem na vyšší daně pro bohaté, zvýšení průměrné mzdy a jiné nastavení sociálního systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám