Hlavní obsah

V Hradišti volilo 13 lidí, komise z nudy luštila křížovky

– Hradiště (Vlašimsko)
Novinky, Karolína Vrbasová

Obec Hradiště leží v malebné a klidné středočeské oblasti. A stejně malebně a klidně to v sobotu vypadalo ve zdejší volební místnosti. Narazit tu na dva voliče v jeden moment bylo totiž téměř nemožné.

V Hradišti volilo 13 lidí, komise z nudy luštila křížovkyVideo: Karolína Vrbasová, Novinky

 
Článek

Ten, kdo je zvyklý na městský stres a shon související s volebním obdobím, by se při příchodu sem divil. Spíš než jako v místnosti prodchnuté vážností rozhodování se tu cítíte jako na chalupářském sedánku u přátel. Volební urny jsou situovány do prostor bývalé hospody, kde se už 22 let potkávají s menšími obměnami stálí členové zdejší volební komise. A schází se tu rádi. Toto období je pro ně totiž překvapivě spíše relaxační než stresovou záležitostí. Stojí za tím jediná věc - počet místních obyvatel, v Hradišti jich totiž žije jen 28.

Členové volební komise se jednohlasně shodují na tom, že navzdory všudypřítomné „neakčnosti“ by zdejší klid za městský chaos nevyměnili.

„Od osmi hodin od rána do dvou do odpoledne se tu nic moc neděje. Vzhledem k počtu lidí, co chodí volit, to ani jinak nejde. Tak si povídáme, luštíme křížovky a sudoku. Můžete se tu nudit s námi,“ přivítala štáb Novinek zapisovatelka komise Jiřina Lukášová.

Pravidelně volí 11 lidí

Z 28 obyvatel žijících v obci je 25 dospělých a tři děti. „Pravidelně chodí volit zhruba 11 lidí, minulý týden jsme měli skoro rekord, přišlo jich šestnáct. Nepamatuju si ale, že by jich někdy přišlo volit víc než dvacet,“ řekl Novinkám předseda komise Josef Štefan.

Počet volebně aktivních obyvatel je nízký, věkové rozdíly mezi nimi jsou ale zajímavé. Nejstaršímu aktivnímu voliči je 89 let, nejmladšímu pak 29. Volební účast v Hradišti je sice vyčíslením až legračně nízká, v procentuálním porovnání se zbytkem Česka však obec z celé situace vychází dobře. Zatímco celková volební účast činila 18,6 procenta, zde přišlo volit více než 50 procent lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám