Hlavní obsah

Filip: Jeden mandát obhájen, minimální cíl splněn

Právo, jim
Praha

Šéf komunistů Vojtěch Filip si nikterak nestěžoval, že se mu nepodařilo získat jediný nový mandát. V rozhovoru pro Právo řekl, že se jim podařilo splnit minimální cíl a obhájit jeden mandát. Za úspěch má i volební výsledky v Praze.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Měli jste ve hře 12 kandidátů, nakonec jen Václav Homola obhájil svůj mandát. Cítíte zklamání?

Ne. Splnili jsme minimální cíl, kterým bylo obhájit jeden mandát. Samozřejmě při tom počtu mandátů ve druhém kole musíme hodnotit, jakým způsobem upravíme naši taktiku pro druhé kolo senátních voleb za dva roky.

Jistě jste si ale před týdnem dělali větší naděje...

Většina novinářů se mě ptala, proč nehýřím optimismem. Pořád jsem říkal, že nás čeká těžký úkol. Takže to je spíše mediální klišé, že jsme hýřili optimismem. To, že jsme splnili alespoň ten minimální cíl a že to druhé kolo v Praze je pro Jiřího Dolejše nesporně úspěchem, i když nevyhrál, je naděje do budoucna.

Myslíte, že byla chyba, že jste nedokázali na onu často zmiňovanou mobilizaci zareagovat?

Jednak to byla otázka financí, a ty KSČM nemá a neplýtvá jimi. Na druhé straně ta masivní kampaň probíhala zejména v Praze. Tady skutečně šlo o mobilizaci, ale v ostatních volebních obvodech nikoli, to ukazuje i nízká volební účast.

Jak si vysvětlujete úspěch prvního kola v porovnání s druhým kolem?

Nechci použít nějaké jednoduché hodnocení a počkám si na podrobnou analýzu, nakolik naši lidé šli do druhého kola voleb, protože nízká účast ukazuje, že obliba Senátu v ČR zejména u voličů KSČM evidentně není. Musíme z toho vyvodit nějaký závěr a nějakým způsobem je získat pro to, aby k volbám šli i ve druhém kole.

Co si slibujete od toho, že levice teď bude mít v Senátu většinu?

Nevidím to jako jakousi výhodu levice, spíše to vnímám tak, že každá vláda ať už nalevo, nebo napravo bude muset brát vážně ústavní systém, a ne aby se ta silová politika, kterou tady zavedla vláda Mirka Topolánka a Petra Nečase se ještě prohloubila. To už není vládnutí, to je neschopnost komunikace s opozicí.

Věříte, že se vám podaří úspěch prvního kola zopakovat při dalších parlamentních volbách?

Na to nedokážu odpovědět, protože nevím, kdy ty volby budou, za jakých okolností. V každém případě budeme stanovovat strategii pro příští parlamentní volby až ve chvíli, kdy bude jasné, že ty volby budou a v jakém termínu.

Odnášíte si nějaké osobní ponaučení?

Určitě, že KSČM má ještě více hledat široký záběr v občanském sektoru, aby byla schopna oslovit nejen programem, ale i osobnostmi mnohem širší část veřejnosti.

Mluvíte teď o posunu směrem ke středu?

To určitě ne. Je potřeba formovat jasná levicová stanoviska. Středolevou stranou je sociální demokracie, my jsme moderní evropskou levicovou stranou.

Reklama

Výběr článků

Načítám