Hlavní obsah

Čtyři poslanci se budou stěhovat, byli zvoleni do Senátu

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po sobotním sečtení všech hlasů z druhého kola doplňovacích voleb do Senátu je jasné, že uspěli také čtyři současní poslanci. Ti se teď musí rozhodnout, v jaké komoře budou působit. Souběh funkcí totiž není možný. Týká se to Luďka Jeništy (TOP 09 a STAN), Jana Látky (ČSSD), Milady Emmerové (ČSSD) a Františka Bublana (ČSSD).

Článek

Poslankyně Milada Emmerová získala v druhém kole bezmála 55 procent hlasů a porazila tak Jiřího Valentu z KSČM. Kandidovala v okrsku Rokycany.

Kandidát TOP 09 a Starostů Luděk Jeništa se o místo senátora ucházel v Benešově. Hlasoval pro něj stejný podíl voličů jako v případě Emmerové.

Poslance Jana Látku z ČSSD volilo v Domažlicích 51 procent lidí. Jen těsně tak porazil protikandidáta Rudolfa Salvetra z ODS.

Do Senátu byl zvolen také bývalý ministr vnitra a současný poslanec František Bublan. Se ziskem 58 procent hlasů porazil v Třebíči Josefa Zahradníčka (KSČM).

Neuspěl naopak poslanec KSČM Jiří Dolejš, který ve druhém kole nestačil na kandidátku ODS Danielu Filipiovou, a zůstává tak v dolní parlamentní komoře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám