Hlavní obsah

ČSSD slaví vítězství nad ODS, ale hlavně nad komunisty

Právo, dan
Praha
Aktualizováno

Bujaré veselí propuklo v sobotu odpoledne v Lidovém domě v Praze - v centrále ČSSD. Výsledky druhého kola senátní volby splnily největší očekávání špiček ČSSD. Když se ukázalo, že Eva Syková v Praze 4 porazila matadora ODS a známého herce Tomáše Töpfera, začaly volebním štábem létat špunty od sektu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka slaví vítězství v senátních volbách spolu s Evou Sykovou, Alenou Gajdůškovou a Jiřím Dienstbierem v Lidovém domě v Praze po vyhlášení výsledků.

Článek

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že je to historický úspěch, protože 46 senátorů žádná strana v 81 členné horní komoře nezískala.

„Kromě jednoho obvodu jsme vyhráli nad komunistickými kandidáty, je vidět, že si lidé vybrali demokratickou levici,“ pronesl vítězoslavně Sobotka.

Sociální demokraté si očividně oddechli, protože první kolo senátních voleb a hlavně krajské volby ukázaly na to, že KSČM vyrostla hlavně na úkor sociální demokracie.

ČSSD letošní senátní volby vyhrála ve 13 z 27 obvodů. ODS zvítězila ve čtyřech obvodech, TOP 09/STAN ve dvou stejně jako KDU-ČSL, KSČM uspěla pouze v jednom.

Druhý jasný vzkaz vládě

Na sobotní podvečerní tiskové konferenci Sobotka uvedl, že se ČSSD podařilo splnit hlavní cíl, jímž bylo udržení nadpoloviční většiny v Senátu. „Je to důležité zejména proto, abychom mohli korigovat záměry vládní koalice,“ dodal.

Podle Sobotky je výsledek voleb po krajských volbách, v nichž také ČSSD dosáhla lepšího výsledku než ODS, druhý jasný vzkaz Nečasově vládě, že by měla skončit. „Výsledek posílí tlak na Nečasovu vládu,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám