Hlavní obsah

Musíte ověřovat, že rezonujete s lidmi, tvrdí budoucí senátorka Wagnerová

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivým vítězstvím skončil v Brně souboj bývalé ústavní soudkyně Elišky Wagnerové proti kandidátce ČSSD Stanislavě Slavíkové. Populární Wagnerová svou protikandidátku porazila ziskem 73,75 procenta. Podle Wagnerové by její vítězství mohlo ukázat, jakým směrem by se měla ubírat politika a politické strany, aby vybředly z krize.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Šťastná Eliška Wagnerová se svým manželem po vyhlášení výsledků voleb.

Článek

„Moje kampaň byla identicky občanská, od počátku jsem si ověřovala svou podporu u občanů a to pro mě byla alfa a omega. Když nejste členem žádné strany, tak musíte vědět, jestli vaše názory někde rezonují a takhle se musí dělat politika. Ověřovat, že rezonujete s lidmi. A to politické strany nedělají, a proto jsou v krizi. Měly by se proto nad sebou zamyslet a nějak pootočit kormidlem,“ prohlásila dojatá Wagnerová, které se leskly v očích slzy.

V Senátu ji čeká levicová většina, sama Wagnerová ale doufá, že se činnost Senátu nezvrhne ve válcování mocí. „Já jsem ochotna podpořit každý rozumný návrh z jakékoli strany, to je totiž výhoda nezávislého člověka. Pokud by se někde něco zaseklo, jsem připravena formulovat opoziční stanoviska, jsem přeci jen cvičená v argumentaci a doufám, že by se mi v takovém případě podařilo získat podporu,“ přeje si novopečená senátorka.

Reformy označila za šílené a asociální

Mimo jiné ji čeká i výběr nových členů Ústavního soudu. „Vzhledem k tomu, že jsem tam deset let působila, tak vím něco o tom, jaké nároky je třeba na takové lidi klást a z jakých hledisek je posuzovat. Není prioritní jejich politická filozofie, ale problém by byl, pokud by to byli straníci pevně svázáni se stranickou strukturou, od které by se nedokázali odpoutat,“ dodala Wagnerová.

Wagnerová při svém odchodu z pozice místopředsedkyně Ústavního soudu v rozhovoru pro Právo prohlásila, že reformy vlády Petra Nečase jsou šílené a asociální. Nečas reagoval, že bude svátkem demokracie, až Wagnerová soud opustí. „To, že se Eliška Wagnerová a Libor Michálek stali senátory, to je svátek demokracie, pane premiére!“ vzkázal po úspěchu kandidátů, které podporovala Strana zelených, její předseda Ondřej Liška.

„Strana zelených se po třech letech stává Parlamentní stranou. Považovali jsme za důležité, aby se do Senátu dostaly silné osobnosti, které budou poukazovat na slabiny systému, kterými jsou eroze právního státu a nedostatek respektu k lidské důstojnosti. Doufáme, že občanská společnost zvedne hlavu. Kampaň jsme postavili na drobných příspěvcích a dobrovolnících, obešli jsme se bez billboardů, a přesto jsme dokázali slavit vítězství,“ prohlásil předseda SZ Ondřej Liška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám