Hlavní obsah

ČSSD ve volbách zvítězila, levice bude mít ústavní většinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Levice bude mít v Senátu poprvé ústavní většinu 49 hlasů. ČSSD a KSČM na ni však nestačily samy, potřebných 14 křesel mají spolu se zemanovcem Vladimírem Drymlem. Z kandidátů ODS uspěli ve druhém kole senátních voleb jen čtyři, strana deset mandátů ztratila a bude mít jen 15 senátorů, nejméně od vzniku horní komory. Uspěla řada nezávislých kandidátů, například podnikatel Tomio Okamura. K urnám přišlo 18,6 procenta voličů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si po úspěchu strany v senátních volbách připíjí s nově zvolenou senátorkou Evou Sykovou, místopředsedkyní Senátu Alenou Gajdůškovou a prezdentským kandidátem strany Jiřím Dienstbierem.

Článek

Ústavní většina v Senátu zajišťuje levici, že bude mít pod kontrolou přijímání ústavních zákonů. To se může týkat například chystané finanční ústavy, kterou současná koalice plánuje zavést jako brzdu proti růstu zadlužování. Pro přijetí ústavního zákona totiž musí zvednout ruku třípětinová většina přítomných senátorů, což je při plné účasti 81 senátorů 49 zákonodárců. V případě běžných zákonů může Sněmovna senátní veto přehlasovat.

ČSSD už dříve avizovala, že chce dosáhnout ústavní většiny i ve Sněmovně a poté měnit ústavní zákony nebo listinu základních práv a svobod.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volby do Senátu 2012 - 2. kolo

Komunisté ani na devátý pokus nezískají stranický senátorský klub. Potřebovali k němu čtyři senátory, z 12 jejich kandidátů vyhrál jen dosavadní senátor Václav Homolka. V horní komoře tak budou mít pouze dva zástupce.

Dvoučlenné zastoupení v Senátu zůstalo také hnutí Severočeši.cz

V podstatě na svém zůstali lidovci, kteří dokázali obhájit také dva mandáty a budou mít přinejmenším šest senátorů.

Počty mandátů v Senátu (podle navrhujících stran):
StranaPočet po volbách 2012Počet po volbách 2010
ČSSD4641
ODS1525
KDU-ČSL6*)6
KSČM22
TOP09/STAN45
Severočeši.cz22
Piráti10
Strana zelených10
Ostravak10
SPOZ1**)0
Nezávislí kandidáti2***)0
*) s Miroslavem Krejčou (dříve ČSSD), který v končícím volebním období přestoupil do klubu KDU-ČSL
**) Vladimír Dryml, v končícím volebním období přestoupil z ČSSD do SPOZ
***) Tomio Okamura, Jan Veleba
zdroj: www.volby.cz

Senátory Čunek, Okamura i Michálek

Funkci senátora obhájí lidovec Jiří Čunek. Ve Vsetíně pro něj hlasovalo přes 70 procent voličů. Jeho protikandidátovi Jindřichu Šnejdrlovi (ČSSD) dalo hlas necelých 30 procent.

Senátorem za Zlín bude Tomio Okamura (nezávislý). Porazil Stanislava Mišáka (ČSSD). Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 26 procent voličů. Čtyřicetiletý Okamura podniká převážně v cestovním ruchu, do politiky se vrhl letos s tím, že se podle podpory v senátních volbách rozhodne, zda bude kandidovat příští rok i na prezidenta. Je viceprezidentem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Za Prahu 2 bude senátorem Libor Michálek (za Piráty). Ten proslul kauzou, na jejímž konci byla rezignace někdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila. Porazil sociálního demokrata Stanislava Křečka. Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 18 procent voličů. Nestraníka Michálka (43) navrhly společně KDU-ČSL, Strana zelených a Česká pirátská strana. Bývalý šéf Státního fondu životního prostředí se profiluje jako protikorupční aktivista. V době, kdy byl ještě ve funkci, upozornil na údajnou korupci, což vedlo v prosinci 2010 k demisi tehdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Kauza, ve které byl Drobilův někdejší poradce Martin Knetig obviněn z nepřímého úplatkářství, ale zatím vyzněla do ztracena

Senátorkou za Prahu 8 bude Daniela Filipiová (ODS), porazila Jiřího Dolejše (KSČM). Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 29 procent voličů.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Jiří Dolejš (KSČM)

Senátorkou za Brno-město bude soudkyně Eliška Wagnerová, která kandidovala za Stranu zelených. Wagnerová je bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu a donedávna i místopředsedkyně Ústavního soudu.

Do Senátu exministryně Emmerová

Za volební okrsek Náchod postoupil do Senátu Lubomír Franc z ČSSD. Ten porazil komunistickou kandidátku Soňu Markovou. Druhého kola se v tomto obvodu obvodu zúčastnilo asi 15 procent voličů.

Senátorkou za Prostějov bude opět Božena Sekaninová (ČSSD), porazila Jaroslava Šlambora (KSČM). Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 16 procent voličů.

Za Chomutov se opět stane senátorem Václav Homolka za KSČM. Porazil kandidáta sociálních demokratů Rudolfa Kozáka.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Milada Emmerová

V Praze 12 zvítězil občanskodemokratický kandidát Tomáš Grulich, který porazil Františka Adámka z ČSSD.

V Senátu zasedne také Jan Hajda (ČSSD). Ten ve druhém kole porazil v Břeclavi komunistického kandidáta Zdeňka Tesaříka. Druhého kola se v tomto obvodu zúčastnilo asi 14 procent voličů.

Senátorkou za Rokycany bude bývalá ministryně zdravotnictví a současná členka horní komory Milada Emmerová (ČSSD), která porazila komunistu Jiřího Valentu.

Zvítězil Bublan i Martínek

Za Chrudim bude senátorem nezávislý Jan Veleba, který porazil Tomáše Škaryda z ČSSD.

Ve Svitavách zvítězil Radko Martínek (ČSSD). Ten porazil komunistku Zuzku Bebarovou Rujbrovou. V daném obvodu přišlo v druhém kole k volebním urnám asi 15 procent voličů.

Foto: Petr Horník , Právo

Poslanec ČSSD František Bublan před jednáním komise o BIS

Senátorem za Ostravu-město bude Leopold Sulovský (nestraník za hnutí Ostravak), porazil Karla Sibinského (ČSSD). Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 16 procent voličů.

V horní komoře zasedne také exministr vnitra František Bublan (ČSSD), který v okrsku Třebíč porazil Josefa Zahradníčka z KSČM.

Křeslo obhájil Kubera

Své křeslo v Senátu obhájil občanský demokrat Jaroslav Kubera. Porazil v Teplicích Jaroslava Dubského (KSČM). Druhého kola senátních voleb se v obvodu zúčastnilo asi 19 procent voličů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Je málo členů klubu, kteří by chtěli přímou volbu, ale ani ODS nechce mít černého Petra.

Senátorem za Karvinou bude opět Petr Vícha (ČSSD), porazil Miladu Halíkovou (za KSČM).

Za Jablonec nad Nisou bude senátorem podnikatel Jaroslav Zeman (ODS). Porazil Stanislava Eichlera (ČSSD).

Anketa

Jste spokojeni s tím, jak dopadly senátní volby?
Ano
59,3 %
Ne
40,7 %
Celkem hlasovalo 27911 čtenářů.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám