Hlavní obsah

Polovina hlasů sečtena, levice bojuje o ústavní většinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sečtení hlasů z poloviny senátních okrsků vede ČSSD ve 13 z 27 obvodů, ODS ve čtyřech obvodech, TOP 09 a KDU-ČSL ve dvou, KSČM v jednom. Volební účast zatím dosahuje 17,3 procenta. Vedení sociální demokracie doufá, že získají tolik hlasů, aby měli většinu a společně s komunisty v Senátu ústavní většinu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

V Brně vítězila bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ), v Praze 2 někdejší ředitel Státního fondu životního prostředí Libor Michálek (za Piráty), ve Zlíně podnikatel Tomio Okamura, v Chrudimi Jan Veleba (oba nezávislí) a v Ostravě podnikatel Leopold Sulovský (za hnutí Ostravak).

Za ČSSD měli šanci obhájit mandát na Mladoboleslavsku Jaromír Jermář, na Prostějovsku Božena Sekaninová a na Karvinsku Petr Vícha. Šanci usednout v horní komoře má za největší opoziční stranu například končící hejtman Pardubického kraje Radko Martínek na Svitavsku.

Do horní komory se za ODS možná opět probojuje teplický primátor Jaroslav Kubera na Teplicku. Na znovuzvolení mohou pomýšlet dva pražští senátoři ODS Daniela Filipiová a Tomáš Grulich.

Za KDU-ČSL zvítězil Jiří Čunek na Vsetínsku.

ČSSD doufá v ústavní většinu levice

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka věří, že jeho strana získá 10 až 12 křesel. To by s 33 senátory ČSSD, kteří neobhajují, stačilo na prostou většinu. Aby levice získala 49 senátorských míst potřebných k ústavní většině, museli by bodovat i komunisté.

Sobotka věří, že levice v budoucnosti posílí i ve Sněmovně tak, že bude moci sama měnit ústavní zákony.

„I kdybychom měli ústavní většinu v budoucnu v obou komorách, tak by mně velmi záleželo na tom, abychom všechny významné ústavní změny tak, aby se na nich shodla pravice i levice,“ řekl Sobotka novinářům v Lidovém domě v Praze.

Kdyby měli většinu v obou komorách, chtěli by změnit listinu základních práv a svobod, „aby lépe garantovala občanům základní jistoty, které souvisí s fungováním sociálního státu“, poznamenal Sobotka.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Dodal, že v těchto volbách ale jde hlavně o oslabení Nečasovy vlády tak, aby co nejdříve rezignovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám