Hlavní obsah

Volební okrsky hlásí nízkou volební účast, většinou pod 20 procent

Ke druhému kolu senátních voleb přišlo ve většině okrsků zatím méně než 20 procent oprávněných voličů. Výjimečně se počet voličů dostal přes 30 procent, v některých okrscích se ale účast počítá jen v jednotkách procent.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

V Jablonecké městské části Proseč rozhodovali voliči o novém senátorovi v klubovně tenistů.

Článek

Ve čtyřech pražských senátních obvodech zatím odvolilo kolem 15 procent lidí. Jen v některých okrscích dosáhla volební účast 20 procent.

V Mladé Boleslavi byla dopoledne volební účast 23,9 procenta, v Benešově 11 procent. V obou okrscích přišlo k volbám víc lidí než v pátek.

Podle oslovených členů volebních komisí českobudějovického volebního obvodu k volbám během prvním dvou hodin přišlo hlasovat 12 až 21 procent lidí. Na vesnicích je volební účast nižší. Na nízkém zájmu o volby se podle nich projevila neúčast levicových voličů, protože se do druhého kola probojovali dva pravicoví kandidáti.

V Plzeňském kraji volebního práva zatím využilo kolem 20 procent voličů. Ovšem v šumavské Modravě na Klatovsku jich přišlo volit již 34 procent. Naopak nejnižší zájem o volby registrovali v Čečovicích na Domažlicku, kde ze 64 zapsaných voličů přišli hlasovat zatím jen čtyři lidé, tedy asi 6,3 procenta.

Na Chomutovsku, Ústecku a Teplicku v Ústeckém kraji volební komise zatím registrují účast okolo 15 procent voličů. Nejvyšší, přes dvacet procent, odhadují v centru Chomutova. Jen asi 11 procent voličů přišlo hlasovat v Sokolově v Karlovarském kraji. Některé okrsky hlásí i nižší účast, například v Toužimi se pohybuje kolem pěti procent.

Ve třech volebních obvodech Královéhradeckého a Pardubického kraje je volební účast nižší než v prvním kole. "Určitě je to nižší než v prvním kole, dosud u nás odvolilo 16,9 procenta voličů," řekla dopoledne členka volební komise v České Čermné na Náchodsku.

Na jihu Moravy přišlo v Brně k urnám zatím 15 procent voličů, ale na Břeclavsku je účast znatelně nižší. Tady projevilo zájem o volby zatím jen asi 11 procent lidí. Podobně je na tom Olomoucký kraj, kde zatím hlasovalo asi deset procent voličů. Někde je to ještě méně. Například v Brodku u Prostějova dosud přišlo dát hlas kandidátovi do Senátu jen 6,3 procenta voličů.

Jednotlivé okrsky v Moravskoslezském kraji hlásí mezi deseti a dvaceti procenty. Zlínský kraj pak hlásí zhruba dvacetiprocentní volební účast, v některých okrscích přišlo kolem třiceti procent voličů.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Na Svitavsku odvolilo před polednem zhruba 11 procent lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám