Hlavní obsah

Jedovatý alkohol udělal ze Saši sirotka, na konto mu přispívají dobří lidé

Právo, Jiří Tomaškovič
Frýdek Místek

Ačkoliv je mu teprve osm let, metanolová aféra, která vypukla počátkem září v Havířově, ho poznamenala na celý život. Otrávený alkohol vzal školákovi Sašovi z Komorní Lhotky na Frýdecko-Místecku matku a dědu připravil o zrak. A o tom, kde bude Saša po smrti matky vyrůstat, musel rozhodnout až soud. Jeho opatrovníky chtěli být totiž dva strýcové.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Krátce po smrti matky žil Saša u strýce Radka v domě, kde bydlel až do smrti matky. Na počátku října ho ale dostal předběžně do péče druhý strýc Milan. A tomu ho také soudkyně Okresního soudu ve Frýdku-Místku v pátek trvale svěřila.

„Rozhodnutím soudu se poručníkem nezletilého stal Milan Skupien. Návrh, aby se poručníkem stal Radek Skupien, soud zamítl,“ řekla místopředsedkyně Okresního soudu ve Frýdku-Místku Ladislava Olbrechtová.

Až do rozhodnutí soudu bydlel strýc Milan se Sašou v českotěšínské části Koňakov. S médii nekomunikuje, nicméně podle informací Práva se o víkendu i s malým Sašou stěhují zpět do Komorní Lhotky. Saša tak bude zase blíže lidem, jimž jeho tragický osud není lhostejný.

Konto pro Sašu 

Vedení obce totiž založilo společně se Slezskou církví evangelickou peněžní konto Saša. A právě obec s patnácti sty obyvateli byla prvním dárcem, přidali se ale i další obyvatelé malé vísky v podhůří Beskyd.

„Náš vklad byl pět tisíc korun, byly na plavecký výcvik, pomůcky a na další potřebné věci do školy,“ řekl starosta Miloslav Hampel (Nezávislí pro Komorní Lhotku). Dodal, že nyní je na kontě už více než 100 tisíc korun.

Významným dárcem na konto Saša byla i nošovická automobilka Hyundai, v níž Sašova matka až do své smrti pracovala. Zaměstnanci firmy na konto Saša přispěli přibližně 75 tisíci korunami.

O penězích rozhodují tři subjekty

V automobilce je dobrovolný program, který sdružuje asi 1500 zaměstnanců. Pokud někdo z lidí, kteří tento program podepsali, zemře, jde od dalších členů pozůstalým padesátikoruna přímo z výplaty.

Peníze, které mohou lidé posílat na speciální účet 254 583 816/0300, zůstanou ve správě obce a církve až do Sašových 18 narozenin. „Do té doby budou o těchto penězích rozhodovat vždy tři subjekty – radnice, Slezská evangelická církev a zákonný zástupce Saši. Vždy ale všichni tři dohromady,“ poznamenal Hampel.

Matku Saši přivezli do třinecké nemocnice i s jejím šedesátiletým otcem. Odkud jedovatý alkohol vzali, nikdo neví. Mladá žena údajně pila výjimečně.

Reklama

Výběr článků

Načítám