Hlavní obsah

Když mi Hrad vleze do hlavy, musíte mi to říci, vyzval Schwarzenberg

Právo, dan

Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg v pátek odstartoval svou předvolební prezidentskou kampaň. Svým voličům slíbil, že když se na Pražský hrad dostane, zůstane stejný, jako je dnes.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg zahájil svou prezidentskou kampaň.

Článek

„Kdyby mně to ale stouplo do hlavy, tak doufám, že mi to novináři nebo přátelé řeknou,“ uvedl Schwarzenberg.

Na Hradě by pokračoval ve šlépějích Václava Havla, který byl jeho „vynikající učitel a nedostižný vzor“.

Situace ve společnosti je podle něj na hraně. Ukázaly na to prý krajské a senátní volby, v nichž zvítězila levice. „Poslední volby potvrzují, že se ta česká loď trošku vychyluje, že ta závaží tíhnou jednou stranou. Já mám obavy o to, aby se česká loďka nepřevrhla,“ uvedl prezidentský kandidát.

Dodal, že prezident by neměl příliš do politiky a konání vlády zasahovat i proto, že mu to nedovoluje ústava, ale měl by užívat hlavně svého neformálního vlivu a autority na politiky.

Na dotaz, zda by bránil vzniku vlády ČSSD a komunistů, uvedl: „Musíme si uvědomit, že prezident nemá pravomoci zabránit vzniku nějaké vlády. Ale prezident může svůj vliv vykonávat jinak a hlavně s tou vládou mluvit."

Na tiskovou konferenci přišla podpořit Schwarzenberga řada osobností. Např. bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová. Podle ní ji Schwarzenberg již několikrát přesvědčil, že je skutečný vlastenec. „Vždy se hlásil do služby, když to bylo zapotřebí,“ poznamenala.

Přišel i hudebník David Koller. „Kromě Schwarzenberga tady jiného opravdového kandidáta nevidím,“ uvedl bývalý frontman kapely Lucie.

Reklama

Výběr článků

Načítám