Hlavní obsah

V ODS se začíná mluvit o odkladu daňového balíčku kvůli kongresu

Sněmovna možná bude o vládním stabilizačním balíčku, s nímž kabinet Petra Nečase (ODS) spojil důvěru, rozhodovat až po kongresu občanských demokratů na začátku listopadu. Nečas takový postup zatím otevřeně neprosazuje, ale nevyloučil ho. Podle informací z ODS je odklad hlasování o balíčku ve hře. Nečasovi by totiž otevřel cestu k tomu, aby se pokusil na kongresu prosadit usnesení na podporu vládního zákona, a zvýšil tak tlak na rebelující poslance své strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas s Petrem Tluchořem

Článek

"Jak a kdy a o čem se bude hlasovat, to ponechme prosím dalším dnům a týdnům," odpověděl Nečas po středečním jednání vlády na dotaz novinářů, zda je možné odsunout hlasování o balíčku až za termín kongresu. Sněmovna by se balíčkem ve druhém a závěrečném čtení měla zabývat na schůzi, která začíná příští týden. Kongres ODS se odehraje 2. až 4. listopadu v Brně.

"Možné je všechno, ale nevidím k tomu valný důvod," odpověděl dnes Tluchoř na dotaz, co soudí o možnosti hlasovat o balíčku až po kongresu. "ODS se na kongresu musí především vyrovnat s volebním debaklem a dát do souladu vládní politiku a program, abychom byli pro voliče důvěryhodní. Musí proběhnout sebereflexe voleb. Proti zvyšování daní protestujeme od března a je mým hlubokým přesvědčením, že růst nemají," uvedl Tluchoř.

Nečas zatím nemá hlasy rebelů

Vedení ODS se s nespokojenými poslanci dosud nedohodlo na tom, jak balíček upravit, aby pro ně byl přijatelný. Stále tak není jasné, jaké sazby DPH by měly příští rok platit. Nečas se ve vlastní straně po neúspěšných krajských volbách dostal pod větší tlak a navrhl rebelům kompromis, podle nějž by se zvýšila jen snížená sazba DPH ze 14 na 15 procent, základní dvacetiprocentní sazba by se neměnila. Tluchoře ani další rebely ale Nečasova nabídka neuspokojila.

Druhou variantou je zachování současného stavu, kdy by se nezavedlo například dodatečné zdanění lidí s vyššími příjmy a jednotná sazba daně by od příštího roku byla již dříve schválených 17,5 procenta. Poslední variantou je zachování daňového balíčku v původním znění. To by znamenal zvýšení sazeb DPH ze 14 na 15 procent a z 20 na 21 procent.

Rebelové a druhá část pracovní skupiny se nyní budou o možnostech radit. Skupina se opět sejde v úterý před jednáním sněmovního klubu ODS. Obě strany sporu tvrdí, že si nepřejí pád vlády. Rebelové by ale mohli usilovat o výměnu Nečase v čele ODS i kabinetu. Pokud by ale vládu shodili, riskovali by možnost, že prezident Václav Klaus další pokus o sestavení kabinetu dá opoziční ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám