Hlavní obsah

Češi se bojí budoucnosti nejvíce od revoluce

Češi jsou stran budoucnosti stále velmi skeptičtí a většina z nich má za to, že hospodářská situace bude za pět let ještě horší než nyní. Myslí si to 57 procent občanů, dalších 28 procent pak soudí, že se stav nezmění. Optimisté, kteří podle průzkumu agentury STEM věří ve zlepšení, pak tvoří jen patnáctiprocentní menšinu. Ve zkratce by se za optimisty dali označit vzdělaní lidé, kteří sympatizují s pravicí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lidé vnímají budoucnost negativně i ve výhledu pro vlastní domácnosti. Horší situaci očekává 44 procent respondentů. Neměnný stav bude za pět let panovat podle 41 procent lidí, optimisty je opět pouze 15 procent Čechů.

Časová řada dat z průzkumů STEM, která k této otázce začíná už v roce 1993, zároveň dokládá, že tak pochmurnou představu budoucího vývoje ekonomiky Česka, jako loni a letos, neměli lidé u nás dosud nikdy – ani v době prvních ekonomických problémů po polovině 90. let, ani v době opoziční smlouvy a následných problémů v době Špidlovy a Grossovy vlády.

Hospodářská situace v naší zemi za pět let bude: (v procentech)
2007201020112012
lepší37221415
horší nebo stejná63788685
zdroj: STEM

Agentura připomněla, že očekávání se mění především podle toho, jak respondenti vnímají svou nynější situaci. Mezi těmi, kteří již nyní považují svou situaci za špatnou, je podíl optimistů do příštích let minimální. Roli hraje rovněž vzdělání respondentů, s jeho výší roste i optimistický pohled do budoucnosti.

„Výrazná je závislost očekávání na politické orientaci,“ připomněla agentura. „Optimismus pravicově orientovaných občanů i pesimismus těch, kteří se hlásí k levici, jsou dány jak odlišným sociodemografickým složením skupin, tak i jejich rozdílným vztahem k současné pravicové vládě a její politice,“ odhalil průzkum.

Anketa

Jaká bude podle vás ekonomická situace v ČR za pět let?
Lepší
15,7 %
Stejná
7,1 %
Horší
77,2 %
Celkem hlasovalo 30301 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám