Hlavní obsah

Počasí o víkendu bude jako loterie, teplo bude brzdit inverze

Novinky, jas

Slunečné počasí posledních dnů vydrží na většině území do konce pracovního týdne. Poté se začne stále výrazněji projevovat inverzní charakter počasí, který přinese do nížin oblačnost, zatímco v horských oblastech bude převládat jasno a slunečno s teplotami až do 20 stupňů Celsia. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Předpověď počasí na víkendVideo: Novinky

 
Článek

Inverzní charakter počasí se projevuje již nyní, zatím ale pouze ojediněle. "V pátek bude jasno či polojasno, ojediněle se udrží nízká oblačnost," uvedla Honsová. Tam, kde se vyjasní, budou odpolední teploty stoupat na 16 až 20 stupňů, zatímco v místech s nízkou oblačností (do 30 procent území) je třeba se připravit pouze na teploty kolem 12 stupňů Celsia.

Inverzní počasí lze dokladovat i na ranních teplotách. Zatímco na Churáňově bylo ve čtvrtek ráno 12 stupňů, v Doksanech naměřili meteorologové pouze dva stupně.

Slunečné počasí bude o víkendu pokračovat na horách. V nižších polohách již bude inverzní charakter počasí častější, meteorologové jej očekávají na 30 až 60 procentech území. V místech se zmenšenou oblačností budou pokračovat odpolední teploty mezi 16 a 20 stupni, zatímco v oblastech, kde se nízká oblačnost nerozpustí, se bude teplota pohybovat znovu pouze kolem 12 stupňů.

Ranní teploty se budou až do konce týdne pohybovat nejčastěji mezi deseti a šesti stupni.

V souvislosti s inverzním počasím se mohou objevit i zhoršené rozptylové podmínky, které mohou negativně působit především na lidi s potížemi dýchacích cest, doplnila Honsová.

Výhled počasí slibuje obdobný stav až do příští středy, kdy by se mělo poměrně razantně ochladit a teploty by mohly klesnout až na hodnoty kolem 10 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám