Hlavní obsah

Ředitelka královédvorské zoo rezignovala

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvůr Králové nad Labem

Ředitelka zoo Dvůr Králové Dana Holečková po 16 letech ve funkci a skoro čtvrt století v zahradě ve středu večer na svůj post rezignovala.

Foto: zoo Dvůr Králové

Dana Holečková

Článek

„Neodcházím ve zlém. Jsem upřímně ráda, že se kromě jiného podařilo uskutečnit myšlenku Josefa Vágnera z roku 1967 – dokončit velký okruh safari pro vozy návštěvníků. Proto ostře odmítám účelovou kritiku vedenou řadu let proti mé osobě, členům představenstva ale také proti vrcholným představitelům kraje, postavenou na účelových lžích a polopravdách,“ napsala v rezignačním prohlášení Holečková.

Myšlenka odejít v Holečkové dozrála zhruba před dvěma týdny, kdy vyšla zpráva o připravovaném vyloučení zoo Dvůr Králové z Unie českých a slovenských zoo (UCSZOO) kvůli údajnému porušování etického kodexu při práci se zvířaty.

Zprávu, po níž královéhradecký hejtman, donucený jednat z pozice zřizovatele zoo, neoficiálně vyzval Holečkovou k rezignaci, posléze vyvrátil šéf UCSZOO David Nejedlo.

„Šlo o lidskou, nikoliv profesní záležitost. Málokdo by něco podobného ustál, proto se vyskytly i názory raději doktorku Holečkovou z hledáčku medií odstranit. Holečková by dávno ředitelkou nebyla, kdyby v zoo bylo cokoliv v nepořádku, “ řekl předseda představenstva zahrady Marian Slodičák.

Holečková čelila kritice kvůli transportu čtveřice bílých nosorožců severní formy do rezervace v Keni, kde dochází k pokusu zachránit poslední žijící jedince tohoto živočišného druhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám