Hlavní obsah

Odmítáme Černého Petra ve hře o osud vlády, řekla Peake

Právo, ada, nig
Praha

Veškeré změny v návrhu konsolidačního balíčku musejí být v koalici dojednány ještě před zahájením jeho projednávání ve Sněmovně ve druhém čtení. Tedy ještě dříve, než poslanci začnou přednášet své pozměňovací návrhy, a nikoli až před jeho definitivním schvalováním.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake (LIDEM)

Článek

Jak řekla Právu vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake po středečním jednání s premiérem Petrem Nečasem (ODS), nechce se dožít situace, kdy by byli poslanci LIDEM postaveni před hotovou dohodu. Zatím mají informace spíše jen z médií.

„Informovala jsem premiéra i ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), že bych byla nerada, kdyby tady došlo k předání Černého Petra - kdo shodí vládu. Tedy, že se něco dohodne v ODS a my budeme hodinu před hlasováním postaveni před to, že to buď schválíme, jak to leží, anebo je odpovědnost za pád vlády na nás,“ uvedla Peake.

Podle ní je nepřijatelné, aby se například zrušila takzvaná solidární daň, o čemž se v ODS diskutuje. „Pokud by měla z konsolidačního balíčku vypadnout, a zároveň by mělo být zachováno zvýšení spodní sazby DPH, pak bychom to považovali jako nefér vůči nám jako vůči koaličnímu partnerovi, ale i vůči občanům obecně,“ prohlásila vicepremiérka.

Jak zdůraznila, poslanci LIDEM byli připraveni schválit balíček tak, jak byl původně dojednán, protože cokoli se z něho vytáhne, bude to znamenat nějaký dopad do rozpočtu.

Koalice musí předem změny projednat

„Ty peníze budou někde chybět. Ráda bych slyšela, na kterých ministerstvech ODS se budou tyto peníze pak hledat. Znamená to, že se budou dělat nějaká jiná rozpočtová opatření, na kterých se budeme muset podílet všichni?“ diví se Peake.

Je proto přesvědčena, že jakákoli změna v konsolidačním balíčku znamená nové koaliční jednání. „Musíme se přitom bavit nejen o změnách balíčku, ale i o tom, jak dosáhnout potřebných úspor, tedy kde se ty peníze vezmou,“ tvrdí Peake, která připouští, že k nějakým změnám v balíčku s největší pravděpodobností dojde.

LIDEM je ochotna jednat nad všemi možnými variantami. „Musíme se ale bavit o obou částech, tedy jak má dáti, tak dal. A musí být jasno ještě před načítáním pozměňovacích návrhů, abychom nebyli postaveni před: ber, nebo nech být,“ prohlásila.

Podoba balíčku poznamená i restituce

Podle Peake bude na definitivní podobě balíčku záviset i osud církevních restitucí. Pokud se v něm udělají změny, které přinesou nějaký zásadnější finanční propad, pak je třeba, aby se koalice dohodla, jak dál postupovat.

Protože jde o zákon vrácený ze Senátu, a tudíž v něm již není možné dělat žádné změny, pak je možné - připustila - že by celý zákon o majetkovém vyrovnání státu a církví musel být předložen znovu do celého legislativního procesu. „Pak bychom ho museli zřejmě předložit úplně znovu. Považuji to za krajní řešení a byla bych nerada, kdybychom k tomu museli sáhnout,“ dodala Peake.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám