Hlavní obsah

Nečas hrozí EU, že bude vetovat přijetí bankovního dohledu

Premiér Petr Nečas je připraven zablokovat vznik jednotného bankovního dohledu v EU v případě, že nebudou vyřešeny sporné návrhy, které ohrožují stabilitu tuzemského finančního systému. Premiér to ve středu řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. O bankovní unii budou jednat představitelé členských zemí EU na summitu v Bruselu 18. a 19. října.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

"Celkem 95 procent tuzemského bankovního trhu je ovládáno zahraničními matkami. To nás musí vést k velké opatrnosti v rámci regulace. Jde o zajištění garancí pro tuzemský sektor, proto můžeme těžko souhlasit například se vzájemným půjčováním. Kdyby byla předložena bankovní unie v současné podobě, tak bychom to bezpochyby vetovali," uvedl premiér. Dodal, že vláda považuje za nerealistické spuštění dohledového systému od ledna 2013.

Cílem vlády je podle Nečase pouze zajistit stabilitu domácího bankovního sektoru. "Patříme jen mezi tři země OECD, které nemusely dávat peníze do bank. Vklady přesahují objem úvěrů a máme kvalitní dohled," uvedl Nečas. Skepticky se k jednotnému dohledu v rámci EU vyjadřuje dlouhodobě i Česká národní banka.

Posílení supervize, díky níž by mimo jiné měla Evropská centrální banka získat podle návrhů komise nové dozorové pravomoci nad 6000 bankami v eurozóně, by mělo být jedním z hlavních stavebních kamenů bankovní unie. K dalším by měly patřit společný garanční systém vkladů a fond na řešení problémů bank. Návrhy, jak by měly tyto další části bankovní unie vypadat, nicméně Brusel zatím nepředstavil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám