Hlavní obsah

Komunisté na Pardubicku zřejmě z kola ven

– Pardubice

Jen zvolna pokračují koaliční jednání v krajích. Strany totiž lavírují kvůli druhému kolu senátních voleb a nechtějí poškodit vyhlídky svých kandidátů. V Pardubickém kraji na čtvrtek plánované jednání mezi společným vyjednávacím týmem (tvořeným ČSSD a SPO – zemanovci) a komunisty už zřejmě bude jen formální. KSČM se nejspíš dozví, co už tuší. Že jde z kola ven.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Lídr vítězné ČSSD na Pardubicku Martin Netolický a jeho strana si komunisty pro koalici zřejmě nevyberou.

Článek

Ve středu budou sociální demokraté a zemanovci jednat s Koalicí pro Pardubický kraj (KPK), kde jsou zastoupeni lidovci a SNK ED. Údajně prý budou mluvit o programových shodách, podle informací ze zákulisí spíš o poměru křesel radních a o jménech.

Druzí komunisté podle informací Práva teď čekají na případnou neshodu ČSSD s KPK. Mají v ruce dvě dobré karty: o mandát víc než KPK a hlavně nabízejí soc. demokratům podporu Tomáše Škaryda (ČSSD) ve druhém kole senátních voleb na Chrudimsku.

„Jednání nepovažuji za ukončená, bude o čem hovořit. Nejen o Senátu a nejen o Škarydovi. Programová shoda je přece mimořádná. Čekám, že nám nabídnou víc než v neděli,“ řekl Právu vyjednavač KSČM Václav Snopek.

Naopak koalice ČSSD s komunisty se zdá být jasná v Moravskoslezském kraji. „Probrali jsme naše programy a zjistili, že jsou si blízké a že nám nic nebrání, abychom spolupracovali,“ řekl po úterním jednání lídr komunistů Josef Babka.

Foto: Pavel Karban, Právo

Na snímku zády lídr KSČM Josef Babka, uprostřed Tomáš Hanzel (ČSSD) a kandidát na hejtmana za ČSSD Miroslav Novák.

Jihočeská KSČM pro poměrné zastoupení

První jednání mezi vítěznou ČSSD a druhou KSČM proběhlo včera na jihu Čech. Soc. dem. hejtman Jiří Zimola Právu řekl, že rokování vnímá pozitivně.

„Nejednali jsme o personálních otázkách, ale pouze o programových a zdůrazňuji, že věcně. Shodli jsme se, že příští týden budeme v jednáních pokračovat. Počítám s tím, že se do konce tohoto týdne sejdeme i se zástupci ODS,“ uvedl lídr ČSSD.

Spokojený byl i šéf týmu KSČM Petr Braný, který chce ještě otevřít debatu o možnosti poměrného zastoupení všech stran v zastupitelstvu, zásadně proti není ani ČSSD.

O koalici se vyjednávalo i ve Zlínském kraji. Vítězní sociální demokraté si postupně pozvali lidovce, komunisty, TOP 09 a STAN, ODS a zemanovce. V popředí zájmu bylo hlavně jednání s lidovci, druhou nejsilnější stranou, protože představitelé soc. dem. Stanislav Mišák a lidovců Jiří Čunek se proti sobě před volbami ostře vymezovali.

„Vysvětlili jsme si řadu věcí, došli jsme k závěru, že hluboké averze neexistují. Můj dojem je, že v úvahu stále připadá více variant podoby koalice,“ řekl Čunek.

Podle náměstka hejtmana a lídra ODS Libora Lukáše je stále ve hře možnost vytvořit velkou koalici ODS, ČSSD a lidovců, která fungovala v kraji v minulém období.

Reklama

Výběr článků

Načítám