Hlavní obsah

Dohnal žaluje NKÚ, chce proplatit nájem za byt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý prezident Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) František Dohnal žaluje tuto instituci a žádá více než 700 000 korun. Jde o náhrady na Dohnalovo bydlení, které po určitou dobu ve funkci dobrovolně nečerpal, a když je zpětně nárokoval, nové vedení úřadu jeho žádost odmítlo. Informovala o tom Česká televize.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal

Článek

"Konkrétně se jedná o částku 616 000 korun. Zároveň si také žádá o proplacení výdajů spojených s údržbou bytu, konkrétně třeba s vymalováním nebo montáží žaluzií," řekla ČT mluvčí NKÚ Olga Málková.

Požadované náhrady souvisejí s aférou Dohnalova bydlení z května 2009. Tehdy se někdejší šéf NKÚ poté, co vyšlo najevo, že si nechal od úřadu dva a půl roku platit luxusní byt s měsíčním nájem dosahujícím 76 000 korun, přestěhoval do bytu s třetinovým nájmem a peněz od úřadu se veřejně zřekl. Na vlastní náklady žil Dohnal dvacet měsíců.

Nyní se ale rozhodl zažádat o zpětné proplacení nájmu, který si platil sám. Vedení NKÚ ovšem jeho žádost odmítlo. "Úřad se rozhodl nároky Františka Dohnala odmítnout, a to především proto, že František Dohnal v té době opakovaně v médiích prohlásil, že si bude výlohy spojené se svým bydlením hradit sám," uvedla Málková.

Advokát: placené bydlení mají všichni

Dohnal se proto obrací na soud, argumentuje tím, že má na ušlou částku nárok. "Dospěl jsem k závěru, že nejenom on, ale všechny osoby v jeho postavení tyto finance běžně čerpají, takže i můj klient se o to rozhodl požádat," uvedl Dohnalův advokát Václav Vlk.

Někdejší šéf NKÚ přitom čelí obžalobě z využívání nepřiměřeně luxusních bytů za peníze státu. Soud již dvakrát Dohnala osvobodil, odvolací senát oba rozsudky zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. Státní zástupce muže viní z porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Reklama

Výběr článků

Načítám