Hlavní obsah

Praha 5 odvolala starostu Klímu

– Praha

Zastupitelstvo Prahy 5 v úterý nečekaně odvolalo starostu Radka Klímu (TOP 09). Oficiálním důvodem je nespokojenost zastupitelů s působením starosty ve vedení městské části. Koalici v Praze 5 tvoří TOP 09, Věci veřejné a ČSSD.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Radek Klíma (TOP 09)

Článek

Hlasování o odvolání inicioval klub Nezávislých. V tajném hlasování se pak k návrhu přiklonila i část TOP 09, zastupitelé za ČSSD a Věci veřejné. Celkem 29 ze 45 zastupitelů. Podle neoficiálních informací za koncem starosty stojí vnitřní rozkol uvnitř TOP 09.

"Důvodem odvolání starosty byla dlouhodobá nefunkčnost úřadu a nekomunikativnost starosty," řekl zastupitel Lukáš Herold (ODS). Hlavním argumentem proti Klímovi bylo to, že úřad nemá několik měsíců tajemníka. Starosta prý obsadil post tajemníka bez výběrového řízení, a dopustil se tak protiprávního jednání, uvedl člen rady Michal Šesták (ČSSD). "Starosta řádně nevykonával svoji funkci," doplnil.

Klíma nabídl vysvětlení jiné. Důvodem prý je to, že odmítl krýt například privatizaci půdních prostor, které byly za nejasných okolností přiděleny současným majitelům. "Kromě jiného jsem také odmítal podepisovat objednávky na služby bez vypsání transparentních výběrových řízení," dodal.

Starostou by mohl být Zelený

Podle zdrojů ČTK z jednání by na post starosty mohl usednout nynější první místostarosta Miroslav Zelený (TOP 09). TOP 09 o tom bude v následujících dnech jednat.

ČSSD podle Šestáka nadále podporuje stávající koaliční smlouvu. Bude prý na TOP 09, koho na post starosty navrhne. O nástupci Klímy budou zastupitelé rozhodovat na příštím jednání. Zřejmě kvůli tomu bude svoláno mimořádné zasedání. Do té doby radnici povede první místostarosta Zelený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám