Hlavní obsah

Rozhlas se zlobí. Chce po agentuře vysvětlení nepřesných předvolebních průzkumů

Český rozhlas (ČRo) chce po agentuře ppm factum, která pro něj vypracovala předvolební průzkumy, vysvětlení, proč čísla z průzkumů vůbec neodpovídala reálným výsledkům voleb. Průzkumy vysoce podhodnotily komunisty a také regionální strany, naopak ODS přisoudily více hlasů, než nakonec získala.

Foto: David Ryneš, Novinky

Volební model ppm factum v září 2012 pro Liberecký kraj

Článek

Podle analýzy se Český rozhlas rozhodne, zda bude s agenturou i nadále spolupracovat.

"ČRo bude zároveň vážně zvažovat, zda vůbec bude do budoucna zadávat vlastní předvolební průzkumy a zdali nehledat jiný klíč pro nominace kandidátů do předvolebních debat," uvedl ČRo ve zprávě, kterou vydal na svých stránkách.

A nešlo o dvě tři procenta. Mnohdy se výsledky lišily o více než 10 procent. Například Starostům pro Liberecký kraj, kteří na severu Čech krajské volby vyhráli se ziskem 22,2 procenta, průzkum ppm factum přisoudil 8,5 procenta. Podobně třetí Změna pro Liberecký kraj by měla podle průzkumu co dělat, aby se vůbec do zastupitelstva dostala. Přisoudili jí 5,7 procenta, reálný zisk byl 16,85 procenta.

Rozhlas připomněl, že agenturu ppm factum vybral v transparentním řízení, jde o subjekt, který v oboru působí mnoho let a v minulých sněmovních volbách odhadl výsledky nejlépe.

Agentura nepřesné odhady komentovala tak, že zachytily aktuální trendy jako například posílení komunistů. Nepočítaly však s tím, že lidé projeví až takovou nechuť hlasovat pro vládní strany.

"Všechny výstupy ppm factum upozorňovaly, že poznatky se vážou k období, kdy byla sbírána data v terénu, a nejsou pokusem o prognózu budoucího výsledku voleb v daném kraji. Ukázalo se, že zvraty na politické scéně devalvovaly vypovídací hodnotu starších poznatků," uvedla agentura ppm factum. Průzkumy probíhaly na přelomu srpna a září. Ty, které probíhaly později, byly podle agentury přesnější.

Průzkumy si dělala i Česká televize. I ty její se od těch konečných zásadně lišily, i když rozdíly nebyly tak velké. Například zmínění Starostové pro Liberecký kraj by podle průzkumu agentur SC a STEM/MARK získaly 11 procent, tedy polovinu reálného výsledku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám