Hlavní obsah

Na severu Moravy jednala ČSSD s komunisty a ODS

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Hned dvě jednání o možné budoucí spolupráci v Moravskoslezském kraji si na úterý naplánovala ve volbách vítězná ČSSD. Nejprve diskutovala s komunisty, pak s trojicí vyjednávačů ODS.

Foto: Pavel Karban, Právo

Na snímku zády lídr KSČM Josef Babka, uprostřed Tomáš Hanzel (ČSSD) a kandidát na hejtmana za ČSSD Miroslav Novák.

Článek

„Zjistili jsme, že naše programy si jsou blízké a že nám nic nebrání, abychom společně spolupracovali,“ okomentoval jednání lídr kandidátky KSČM Josef Babka a potvrdil, že žádné personální požadavky komunisté nevznesli. „Potvrdili jsme, že respektujeme návrh ČSSD na pozici hejtmana, další personální otázky se neřešili,“ ujistil Babka.

Za ČSSD vyjednávala trojice: kandidát na hejtmana Miroslav Novák, krajský šéf strany a ostravský primátor Petr Kajnar a primátor Karviné Tomáš Hanzel.

Novák sdělil, že s KSČM našli průnik ve většině programů obou stran. „O místech jsme nediskutovali. Z aritmetiky je však jasné, že komunisté budou mít větší požadavky, než doposud měli,“ řekl a dodal, že spojení obou levicových stran je z pohledu součtu hlasů nejpravděpodobnější. „Ale na dohodu musí být vždy dva!“

Také s ODS diskutovali Novák, Kajnar a Hanzel takřka hodinu. „Bavili jsme se o povolebních možnostech, ať už v práci v případném koaličním seskupení nebo opozici,“ poukázal volební lídr ODS David Sventek s tím, že shodu našli v některých věcech.

Sventek považuje těsnou koalici ODS a ČSSD za málo pravděpodobnou, Novák ji rovnou odmítl. „Je téměř nemožná respektive velmi málo pravděpodobná právě pro tu vratkou většinu jednoho hlasu,“ zmínil a dodal, že pro posílení jistoty by museli vzít třetího partnera. Tím by mohli být lidovci či Nezávislí. S nimi bude ČSSD jednat ve středu a čtvrtek.

Krajské volby v Moravskoslezském kraji ovládla ČSSD, která získala 27,4 procent, což je 24 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Druhá skončila KSČM (22,78 procent a 20 mandátů) a třetí ODS (9,92 procent a 9 mandátů). Do zastupitelstva se dostala i KDU-ČSL (8,6 procent a 7 mandátů) spolu s Nezávislými (7,72 procent a 5 mandátů).

Reklama

Výběr článků

Načítám