Hlavní obsah

Nejvyšší žalobce Zeman: zákon by mohl státní zástupce lépe chránit

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Vláda minulý týden schválila věcný záměr zákona o státním zastupitelství, které by mělo zásadně změnit podobu současné soustavy státního zastupitelství. Vláda návrh připomínkovala a do konce roku by měla být připravena finální verze zákona. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana by do něj mohla být zakotvena i vyšší ochrana žalobců.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

„V současné době je velmi jednoduché si státní zástupce prolustrovat, přitom tito lidé pracují na vyšetřování pašování drog, nyní aktuálně třeba na metanolu a tam jde o velké peníze. A kde jde o peníze, je i nebezpečí. Neříkám, že by informace o nich neměly být žádné, ale mělo by být například dohledatelné, kdo se o ně zajímal,“ prohlásil Zeman s tím, že v zahraničí například žalobci prošetřující mafii mají i fyzickou ochranu.

Ve věcném záměru zákona má své místo zrušení vrchních státních zastupitelství a také zvýšení odpovědnosti státního zástupce. „Mělo by být jasné vymezení povinností, nyní máme hodně vztahů v soustavě státního zastupitelství, ale nemá to žádná kritéria. Chtěl bych, aby bylo naprosto jasné, kdo má za kterou kauzu zodpovědnost,“ řekl Zeman.

Současná praxe je totiž taková, že dozorovému státnímu zástupci, který je přímo u vyšetřování, může udílet rady či pokyny jeho nadřízený, nad ním je pak nadřízené státní zastupitelství, které může do kauzy také vstupovat a v konečné podobě není zřejmé, kdo stojí za kterým krokem ve vyšetřování.

„Zásadní pro mě je nezávislost státního zastupitelství. Pokud by mělo být nějakým způsobem úkolováno, to by bylo něco, přes co bych se nepřenesl,“ dodal.

Podle Zemana by měl zákon řešit také výběr státních zástupců, jejich kariérní řád i hodnocení, nově by také určoval délku mandátu pro vedoucí stání státní zástupce.

Nejvyšší žalobce by měl být ve funkci deset let, vedoucí státní zástupci sedm s tím, že by nemohli znovu své funkční období opakovat. Vznikl by i nový úřad pro potírání korupce a finanční kriminality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám