Hlavní obsah

Prezidentští kandidáti spoléhají na občany, zákonodárce oslovovat nechtějí

Novinky, jas, val

Přímá volba prezidenta umožňuje kandidovat prakticky každému. Vedle politiků se rozhodla usilovat o post hlavy státu i řada méně známých osobností, které nemohou spoléhat na známou tvář ani nominaci od zákonodárců vlastní strany. Šancí je pro ně sehnat 50 000 podpisů občanů nebo přesvědčit poslance či senátory, kteří nepodpořili jiného kandidáta.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

S postupujícím časem je stále jasnější, že sehnat 50 000 lidí, kteří by podpořili kandidaturu, může být pro mnohé potenciální kandidáty nesplnitelný úkol. Termíny jsou neúprosné. Do 6. listopadu musí být kandidátní listiny odevzdány.

Zatímco někteří kandidáti již oznámili, že se jim podařilo sehnat potřebné penzum podpisů, jiní pokračují ve sběru a nepochybují, že vytčenou metu včas dosáhnou. To je případ hudebníka a pedagoga Vladimíra Franze, který již sesbíral více než 36 000 podpisů.

Jeho tým proto neuvažuje, že by se Franz mohl obrátit na zákonodárce a pokusil se získat nominaci od nich. „Přijde nám absurdní, že v přímé volbě prezidenta vůbec někoho nominují politici, je to v rozporu s 'lidovostí' celé volby,“ doplnil Jakub Hussar, který iniciativu za Franzovo zvolení inicioval.

Z odlišných pohnutek se na poslance či senátory neobrátí předseda DSSS Tomáš Vandas. Předseda radikální pravicové partaje pochybuje, že by s ním některý z nich sympatizoval. Otevřená podpora by pro ně prý znamenala „politickou likvidaci“.

Na nominaci „shora“ nebude spoléhat ani spolupracovník nynějšího prezidenta a kandidát Svobodných Ladislav Jakl. Předseda strany Petr Mach žádost k politikům podmínil úspěchem některého ze senátních kandidátů Svobodných. Vzhledem k tomu, že se žádnému nepodařilo postoupit do druhého kola, bude muset i Jakl spoléhat na občany.

O senátory je zájem

Zákonodárce rozhodně nechce oslovovat Táňa Fischerová. „Pokud by takováto iniciativa vyšla od zákonodárců, musela by ji zvážit,“ uvedla nicméně Barbora Seifertová z týmu hereččiných podporovatelů.

Jak získat nominaci
Podle zákona může týž poslanec nebo senátor navrhovat vždy pouze jednoho kandidáta na úřad prezidenta. Pokud tedy poslanci či senátoři podepsali z pozice své funkce nominaci některého z kandidátů, další nominace není možná. Prezidentského kandidáta může vedle 20 poslanců nebo 10 senátorů navrhnout i 50 000 občanů.

Získat podporu senátorů naopak zvažuje někdejší šéf rozvědky Karel Randák, který oznámil svou kandidaturu až v polovině září, a má tedy poněkud omezený čas pro sběr podpisů.

O tom, že by oslovil 13 nezávislých senátorů, uvažuje i tým další z kandidátů, podnikatele Pavla Kořána. Ten zahájil kampaň až počátkem října.

V případě, že nebude reálné získat 50 000 podpisů, obrátíte se na zákonodárce s žádostí o nominaci?
kandidát*podpisů**obrátí se na zákonodárce
Martin Fafejtazatím nevíneuvažuje, strany mají vlastní kandidáty
Táňa Fischerováneuvedlane, ale podporu by zvážila
Vladimír Franz36 325ne, volba i nominace mají být věcí občanů
Ladislav Jaklpřes 10 000ne
Jiří Karas12 583ne
Pavel Kořánzačíná sbíratzatím se nerozhodl
Jaroslav Popelkazatím málouvažuje o tom
Karel Randákzatím nesčítázvažuje obrátit se na senátory
Jan Šináglkolem 300ne
Tomáš Vandas32 000ne
* vyjádření některých dalších kandidátů se Novinkám nepodařilo získat ** čísla jsou platná k 16. 10.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám