Hlavní obsah

Trojdohoda pravice na jihu Čech dál drží černého Petra

– České Budějovice
Právo, Vladimír Vácha

Trojstranná dohoda pravicových Jihočechů 2012, TOP 09 a Starostů a středopravé KDU-ČSL, kteří dohromady získali 16 mandátů v 55členém krajském zastupitelstvu, dál drží v povolebních vyjednáváních v jihočeském regionu pomyslného černého Petra. Právu to po úterním dopoledním schůzce vyjednávacích týmů sociálních demokratů a komunistů nepřímo potvrdil lídr vítězné ČSSD, současný hejtman Jiří Zimola.

Foto: Milan Malíček, Právo

Lídr jihočeské ČSSD Jiří Zimola

Článek

„Na našem stanovisku vůči tzv. trojkoalici nebudeme nic měnit. Osobně to považuji za podvod na voličích, neboť vznikla až po volbách, a proto jsme připraveni jednat s každou stranou jednotlivě, žádnou nevyjímaje. Pokud budou sveřepě trvat na svém, zřejmě přijdou o první vyjednávací kolo, což přináší pro ně určité znevýhodnění,“ řekl Právu Zimola.

Dodal, že rokování s komunisty vnímá pozitivně. Vítá, že se jednalo o problémech a ne o tom, kdo by v případě koalice ten či onen post zaujal.

Spokojený byl i šéf vyjednávacího týmu KSČM, poslanec Petr Braný. „Hovořili jsme především o otázkách zdravotnictví, dopravní infrastruktury a školství. Chceme ještě otevřít debatu o možnosti poměrného zastoupení a vyzýváme k ní všechny strany, které získaly mandáty v krajském zastupitelstvu. V minulosti jsme vždy považovali poměrné zastoupení za nejčistší respektování vůle voličů, proto jsme považovali za fér jej navrhnout i tentokrát,“ uvedl Braný. Zimola na to reagoval slovy, že sociální demokraté s debatou na toto téma problém nemají, ale nedokáže odhadnout, jak zareagují pravicové strany.

„Je to nová myšlenka, ale musíme o ní nejdříve jednat v radě našeho sdružení,“ uvedl lídr Jihočechů 2012 Luboš Průša.

Reklama

Výběr článků

Načítám