Hlavní obsah

Nečas se chce podívat na funkčnost Drábkových sKaret

• Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) v pondělí uvedl, že kabinet možná přehodnotí některé kroky končícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Jako příklad premiér uvedl projekt sKaret, přes které se mají vyplácet sociální dávky. Drábek za systémem stojí.

Foto: Petr Horník, Právo

Končící ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Článek

"Některé kroky provedené panem ministrem Drábkem se ukazují jako minimálně technicky problematické," řekl Nečas. Reagoval na slova ministra zahraničí a Drábkova stranického šéfa Karla Schwarzenberga, který po volební prohře v médiích připustil, že jsou jisté kroky v sociální oblasti, které by vláda a TOP 09 měly trochu zmírnit. [celá zpráva]

Nečas při příchodu na jednání špiček ODS také novinářům řekl, že ani ve druhé polovině volebního období se nezmění klíčová priorita jeho vlády, kterou je zodpovědné rozpočtové hospodaření. "Samozřejmě ale, že druhou půlkou volebního období se logicky mění akcenty toho, co vláda dělá. Musíme se více zaměřit na prorůstovou agendu. Abychom obnovili ekonomický růst," zdůraznil předseda vlády.

Drábek: Měl jsem ušetřit, to se povedlo

Odcházející ministr Drábek připomněl, že systém sKaret znamená roční úsporu nákladů ve výši čtvrt miliardy korun. "Každý si odpovídá za svůj resort. Já s plnou odpovědností šetřil na provozních výdajích státu, abychom nemuseli šetřit na pomoci sociálně potřebným," podotkl. Dodal, že revidovat je možné cokoliv, je však potřeba se ptát, kdo případné zvýšení nákladů zaplatí.

Projekt spojený s obviněným Šiškou

Skrze sociální karty mají potřební podle plánu ministerstva práce a sociálních věcí dostávat všechny dávky a příspěvky od státu. S sKartou si je mají vybírat v bankomatu či převádět na vlastní konto, mohou využít i služby cashback a kartami platit. Plastikové kartičky, které slouží mimo jiné i jako průkaz pro postižené, by do konce roku mělo mít na 600 tisíc lidí. Od ledna by je měli dostávat i nezaměstnaní. Systém provozuje Česká spořitelna, která vyhrála v tendru.

Se zavedením systému, jehož zrušení žádá opozice, je úzce spojeno jméno Drábkova exnáměstka Vladimíra Šišky, který je obviněný z podplácení a je ve vazbě. [celá zpráva] Právě kvůli jeho kauze Drábek na ministerstvu ke konci měsíce skončí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám