Hlavní obsah

Nezávislí podají návrh na soudní přezkum výsledků voleb na Olomoucku

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Politické hnutí Nezávislí podá ještě tento týden návrh ke krajskému soudu na soudní přezkum výsledků voleb v Olomouckém kraji. Nezávislí, kterým v kraji scházelo k dosažení hranice pěti procent hlasů stanovenou pro vstup do zastupitelstva jen pět setin procenta, chtějí usilovat o přepočítání volebních lístků.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nezávislí se obrátili na soud. Ilustrační foto.

Článek

„Po vyhlášení výsledků voleb jsme o tom neuvažovali. Pak se ale začali ozývat naši voliči a kandidáti, že dávali preferenční hlasy konkrétním jménům, a ve výsledku je u daných lidí číslo nula, jako by jejich lístek vůbec nebyl započítán. Také se nám ozvala jedna členka komise, že přes naši řádnou delegaci nebyla do komise připuštěna. Tak jsme se začali výsledkům věnovat více. Zjistili jsme, že i v řadě dalších okrsků v kraji jsou velmi nestandardní rozdíly,“ řekl Právu předseda hnutí Nezávislí František Zwyrtek.

Okrsky, kterých se výhrady týkají, jsou podle něj prozatím z města Šumperk. „Pátráme ještě po nesrovnalostech v dalších (okrscích), proto jsme vyzvali voliče, aby si své hlasy prostřednictvím přednostních hlasů zkontrolovali. Pokud kroužek dali, a u daného člověka je v daném okrsku nula, je něco špatně,“ uvedl Zwyrtek.

Nečekáme nemožné, ale musíme udělat vše proto, aby se zjistilo, kolik hlasů při těchto setinách rozdílu Nezávislí skutečně dostali.
předseda hnutí Nezávislí František Zwyrtek

Návrh bude podle něj soudu dodán nejpozději ve čtvrtek. „V případě, že jsme zůstali milimetr před hranicí pěti procent, má podobný návrh smysl. Obstrukčně bychom jej nepodávali. Ty signály nás ale velmi zarazily, protože víme, že někteří lidé nebyli z našich preferencí právě nadšeni, a to může svést i k nečestnému jednání. Nelze vyloučit ani obyčejné chyby, nechceme ale, aby nás něco podobného stálo těch 5 procent, už kvůli našim mnoha tisícům voličů,“ zdůraznil Zwyrtek.

Opakování voleb podle něj nehrozí, ale výsledky by se po přepočtu hlasů změnit mohly. Jen kdyby došlo k nějakému velmi podstatnému zjištění chyb, mohlo by se teoreticky volit znovu v některých okrscích.

„Nečekáme nemožné, ale musíme udělat vše proto, aby se zjistilo, kolik hlasů při těchto setinách rozdílu Nezávislí skutečně dostali,“ dodal Zwyrtek.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Nezávislí obdrželi podle výsledků voleb zveřejněných na www. volby.cz v Olomouckém kraji celkem 8 767 hlasů. K dosažení pětiprocentní hranice jim jich chybělo jen několik desítek.

Reklama

Výběr článků

Načítám