Hlavní obsah

Analýza: Klíčovou úlohu při sestavování koalic budou hrát oranžoví

Novinky, Pro Právo Petr Dospíšil (autor je politolog)

Nejúspěšnější stranou v krajských volbách se opět stala sociální demokracie. I přes značné ztráty obhájili sociální demokraté vítězství v devíti krajích a budou hrát klíčovou roli při sestavování nových krajských rad ve většině krajů.

Foto: Právo

Vítězné politické strany v jednotlivých okresech: ČSSD - oranžová, KSČM - červená, ODS - modrá, TOP 09 - fialová, KDU-ČSL - žlutá, regionální uskupení (Severočeši.cz a Starostové pro Liberecký kraj) - šedá

Článek

Jedinou ze zavedených politických stran, která zaznamenala růst hlasů i počtu mandátů, byla KSČM, která skončila těsně za ČSSD a na třetí místo tak odsunula největší českou pravicovou stranu ODS.

KSČM se sice nepodařilo překonat svůj historicky nejlepší výsledek z voleb 2000, ale díky vítězství v Ústeckém a Karlovarském kraji mají komunisté poprvé reálnou šanci získat hejtmanský post.

Pro třetí občanské demokraty byly krajské volby velkým zklamáním a v mnoha krajích naprostým debaklem. Výsledek lídra pravice byl ještě horší než výsledek sociálních demokratů ve volbách 2000 a 2004.

Také výsledek koaliční TOP 09 zůstal daleko za výsledky voleb do Poslanecké sněmovny 2010. Zisky pro druhou největší vládní stranu se nejčastěji pohybovaly mezi 5 a 10 % odevzdaných hlasů a ve třech krajích (Ústeckém, Libereckém a Moravskoslezském) se jim nepodařilo překročit pětiprocentní práh a získat tak mandáty v krajských zastupitelstvech.

Své pozice z minulých krajských voleb udržela mimoparlamentní KDU-ČSL. Pod vedením svého bývalého předsedy Jiřího Čunka lidovci ve Zlínském kraji jen těsně zaostali za vítěznou sociální demokracií.

Velmi dobře se také vedlo některým regionálním politickým stranám. Nejvýraznějším úspěchem pro regionální uskupení bylo vítězství Starostů pro Liberecký kraj a třetí místo pro hnutí Změna pro Liberecký kraj bývalého libereckého primátora Jana Korytáře, které jen těsně zaostalo za druhou KSČM.

Dobrého výsledku také dosáhli například Severočeši.cz, Jihočeši 2012 a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst v Karlovarském kraji.

Foto: Právo

Oblasti s nejsilnější podporou stran: ČSSD - oranžová, KSČM - červená, ODS - modrá, KDU-ČSL (a koalice za její účasti) - žlutá, TOP 09 fialová. Pokud je v jednom okrese centrum podpory více stran, pak jsou tyto obvody vyšrafovány v barvách daných stran.

Geografický rozbor volebních výsledků

Nejsilnějšího vítězství dosáhli sociální demokraté v kraji Vysočina, kde jim svůj hlas odevzdalo téměř 30 % oprávněných voličů. V okresu Pelhřimov získala ČSSD dokonce přes 40 % hlasů.

Tradičně vysoký byl volební zisk sociální demokracie na severu Moravy, především v okresu Karviná, kde si sociální demokracie připsala svůj druhý nejlepší výsledek.

Poměrně překvapivě se sociálním demokratům velmi dobře vedlo také v tradičně pravicových jižních Čechách, kde kandidátka vedená hejtmanem Zimolou porazila druhé komunisty o téměř 10 procentních bodů.

Velmi podprůměrný výsledek měla sociální demokracie tradičně v Libereckém kraji, kde se propadla až na čtvrté místo.

Velké ztráty měla sociální demokracie také v Ústeckém kraji, kde ztratila přes 15 procentních bodů a umístila se až druhá se ztrátou víc než devíti procentních bodů na vítěznou KSČM.

Komunistům se opět nejlépe dařilo v severních a severozápadních Čechách, kde si komunistická strana připsala dvě volební vítězství (v Ústeckém a Karlovarském kraji). V obou krajích se tak KSČM otevřela možnost získat hejtmanské posty. Přestože je severozápad tradiční baštou komunistů, tak nejlepšího výsledku obvykle dosahují v okrese Tachov. I letos zde KSČM dosáhla nejlepšího výsledku, když pro ni hlasovala téměř třetina voličů.

Nejhorší výsledek pro KSČM byl na jihu Moravy a v okresech v okolí hlavního města.

ODS dokázala v těchto volbách zvítězit pouze v šesti okresech, z čehož jsou čtyři v Plzeňském kraji, kde k vítězství občanské demokraty dovedl exministr Jiří Pospíšil. S výjimkou Plzeňského a Středočeského kraje se výsledek občanských demokratů ve většině okresů pohyboval pouze na úrovni 10 %.

Nejhorší výsledek si ODS připsala v okrese Hodonín, kde pro největší českou pravicovou stranu hlasovalo jen 5,96 % voličů.

Podobně i TOP 09 měla centrum volební podpory především ve Středočeském kraji.

Křesťanští demokraté opět dosáhli svých nejlepších výsledků na jižní Moravě a na Vysočině.

Levicová koalice ČSSD−KSČM, nebo tichá podpora vládě soc. dem:

Tato varianta je matematicky možná ve všech krajích s výjimkou Libereckého a Zlínského.

Lze přepokládat, že spolupráce mezi sociálními demokraty a komunisty v krajích, kde fungovala v předchozím volebním období, bude opět obnovena. Pro sociální demokraty v Plzeňském kraji je tato varianta prakticky jedinou možností na zisk hejtmanského postu. Naopak v Karlovarském kraji, kde doposud KSČM a ČSSD spolu seděly v krajské radě, může tato varianta pro sociální demokracii znamenat ztrátu hejtmanského postu ve prospěch KSČM. V Ústeckém kraji si KSČM může vybrat koaličního partnera mezi ČSSD a hnutím Severočeši.cz.

Širší levicová koalice: ČSSD, KSČM a SPOZ:

Možnost spolupráce těchto tří levicových stran se nabízí ve Zlínském kraji, kde ČSSD a KSČM bez zemanovců nezískají potřebnou většinu. Otázkou je, zda někteří představitelé ČSSD a SPOZ překonají vzájemné antipatie a dokážou se dohodnout na společném koaličním projektu.

Velká koalice ČSSD a ODS:

Koalice dvou největších českých stran, která doposud vládla v Jihočeském a Ústeckém kraji, již nemůže být obnovena, jelikož tyto strany zde spolu již nemají většinu v zastupitelstvech. Jediné dva kraje, kde je teoreticky možné vytvoření koalice občanských a sociálních demokratů, jsou Plzeňský a Středočeský kraj.

Vzhledem k tomu, že v těchto krajích ČSSD doposud spolupracovala s KSČM, je ale zde možnost vzniku velké koalice velmi nepravděpodobná. ČSSD by v některých krajích mohla pozvat ODS do koalice s menšími politickými stranami. Pozice ODS v takové koalici by ale byla pouze na úrovni menších koaličních partnerů.

Koalice ČSSD, KDU-ČSL a menších regionálních a středových stran:

Tuto variantu před volbami preferovalo vedení sociální demokracie. Možnost vzniku takových koalic je otevřená ve více krajích, zejména těch moravských. V Jihomoravském kraji může sociálnědemokratický hejtman Hašek vládnout opět ve dvojkoalici s KDU-ČSL, jelikož by tato koalice disponovala pohodlnou většinou.

Podobné varianty spolupráce jsou otevřené například ve Zlínském kraji, Olomouckém kraji, v Pardubickém kraji a v jižních Čechách.

Koalice regionálních stran:

V Libereckém kraji je velmi vysoká možnost vzniku koalice regionálních uskupení bez účasti větších stran nebo s účastí některé parlamentní strany (ČSSD, ODS), která by měla ale jen minimální vliv v krajské radě.

Koalice všech proti ČSSD a KSČM:

Ve Zlínském kraji je možné spojení KDU-ČSL, ODS, TOP 09 a SPOZ proti ČSSD a KSČM. Vzhledem k rozmanitosti těchto stran a rozdílnosti programů by jejich spolupráce byla velmi obtížná a tato možnost se jeví jako velmi nepravděpodobná.

Koalice KSČM s další stranou:

Ve dvou krajích, kde KSČM zvítězila, je možná koalice KSČM a ČSSD, ve které by sociální demokraté byli jen menším koaličním partnerem. Je otázkou, zda na takovou variantu bude sociální demokracie ochotná přistoupit. V Ústeckém kraji se pak komunistům nabízí spolupráce s hnutím Severočeši.cz.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Podobná varianta koaliční spolupráce již byla vyzkoušena na mostecké radnici (zde ovšem KSČM byla menší koaliční stranou) a je tedy možné, že vznikne i na krajské úrovni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám