Hlavní obsah

Klaus: Výsledek voleb je srozumitelný, je na všech, aby vyvodili závěry

Jasný a srozumitelný. Takový je výsledek voleb podle prezidenta Václava Klause. Uvedl to v nedělním vyjádření ke krajským a senátním volbám, ve kterých výrazně uspěla levice. Podle Klause každý výsledku rozuměl a vyvodil z něj patřičné závěry. O Klausově vyjádření informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus s manželkou v pátek ve volební místnosti

Článek

"Prezident považuje výsledek voleb za tak jasný, jednoznačný a srozumitelný, že žádné složité interpretace k němu nejsou nezbytné. Prezident je přesvědčen, že výsledku voleb každý rozuměl a každý si z nich vyvodil sám pro sebe patřičné závěry," uvedl Ochvat.

ČSSD vyhrála volby v devíti krajích, KSČM ve dvou, ODS a Starostové pro Liberecký kraj v jednom. Ve většině krajů mají ČSSD a KSČM šanci na sestavení společné koalice. Opoziční ČSSD vyhrála i první kolo senátních voleb. ČSSD a KSČM mají šanci samy získat v Senátu ústavní většinu, k níž potřebují 15 z 25 možných mandátů.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Předseda vlády Petr Nečas (ODS) míní, že jako premiér a předseda ODS nese odpovědnost primárně za volby sněmovní. Špatný výsledek krajských a senátních voleb je podle něj daní za nepopulární vládní reformy. Opoziční sociální demokraté naopak vládu kvůli výrazné prohře v krajích vyzývají k odchodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám