Hlavní obsah

Z konce kandidátky na vrchol. Slušovický Čuba i senátorka Dernerová to dokázali

Výsledky voleb i letos v některých případech zamíchaly preferenční hlasy voličů. V Ústeckém kraji se z původní 55 pozice dostala na první místo mostecká senátorka Alena Dernerová kandidující za hnutí Severočeši.cz. Na Zlínsku pak lidé nezapomněli na někdejšího šéfa agrokombinátu Slušovice Františka Čubu, který kandidoval za Stranu práv občanů - zemanovce. Také jeho katapultovaly preferenční hlasy z posledního místa kandidátky na první.

Foto: archiv, Právo

František Čuba se z chvostu kandidátky SPOZ dostal do jejího čela

Článek

Výrazné posuny na kandidátkách se udály i v dalších krajích. Nynější středočeská hejtmanka Zuzana Moravčíková (ČSSD), která v čele regionu nahradila Davida Ratha, se díky voličům posunula ze sedmého na druhé místo.

V jižních Čechách preferovali voliči TOP 09 a STAN někdejšího hokejistu Jaroslava Pouzara, který se ze 13. místa dostal na druhé. Podobně se na kandidátce ODS dařilo bývalému vynikajícímu fotbalistovi Karlu Poborskému. Ten se z osmého místa vyhoupl na třetí. [celá zpráva]

V Královéhradeckém kraji uspěl senátor Miroslav Antl, který se na kandidátce ČSSD posunul ze 13. místa do čela kandidátů. Z 15. na třetí místo kandidátky sociální demokracie se dostal i náchodský starosta Jan Birke.

Ještě výrazněji zabodoval v Karlovarském kraji Pavel Čekan, jehož preferenční hlasy katapultovaly z 25. místa na kandidátce ČSSD na druhé.

Výrazný posun zažila i ODS na Vysočině. Poslankyně Jana Fischerová se z 41. místa dostala na páté.

Preferenční hlasy katapultovaly i Vlastimila Válka, který na jihu Moravy kandidoval za TOP 09 a Starosty pro Jihomoravský kraj. Z 24. místa se posunul na třetí. Podobně se na kandidátce lidovců vedlo Zdeňku Pešovi. Ten poskočil z 22. na třetí pozici.

Anketa

Jste spokojeni s výsledkem krajských voleb?
ano
55,2 %
ne
44,8 %
Celkem hlasovalo 66971 čtenářů.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejvíce křesel v krajích obsadí ČSSD

Průběžné výsledky krajských voleb se promítnou především do složení krajských zastupitelstev a koalic, které budou kraje v příštích letech řídit. Odhady počtu...

Výběr článků

Načítám