Hlavní obsah

Vládní strany ve volbách propadly, slavit mohou sociální demokraté a komunisté

Letošní krajské a doplňovací senátní volby dopadly vítězstvím levice. Nejsilnější pozice uhájila ČSSD, která zvítězila v devíti krajích. Ve dvou regionech dominovali komunisté, v jednom ODS a regionální uskupení Starostové pro Liberecký kraj.

Foto: Milan Malíček, Právo

Spokojený předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po krajských volbách

Článek

Sociální demokraté si připsali vítězství ve středních a jižních Čechách, v Pardubickém, Královéhradeckém, Olomouckém, Moravskoslezském, Zlínském a Jihomoravském kraji. ČSSD triumfovala rovněž na Vysočině. Komunisté uspěli ve dvou regionech, konkrétně v Ústeckém a Karlovarském kraji. ODS těsně zvítězila pouze v Plzeňském kraji.

Foto: David Ryneš, Novinky

Aktuální situace v krajských volbách

Jak budou vypadat krajské koalice, se rozhodne v následujících dnech. ČSSD a KSČM již avizovaly, že jsou připraveny navázat na dosavadní spolupráci a utvořit krajské koalice. Strany vládní koalice i lidovci, kteří si v některých krajích připsali solidní výsledek, s komunisty spolupracovat odmítají.

Vládní ODS a TOP 09 již přiznaly porážku, byť jejich čelní představitelé shodně tvrdí, že jde o pochopitelnou daň za nepopulární reformy.

Bohuslav Sobotka hodnotí volbyVideo: Novinky

Neúspěchem skončily pro vládní strany i doplňující volby do třetiny Senátu. Ty se však budou rozhodovat až příští týden ve druhém kole, kam postoupily dvojice nejúspěšnějších kandidátů. [celá zpráva]

Největší zastoupení budou mít v druhém kole sociální demokraté, jejichž kandidáti uspěli v 23 obvodech. Postoupilo rovněž 12 komunistů, 10 občanských demokratů a rovněž jednotliví kandidáti koalic menších stran.

Anketa

Jste spokojeni s výsledkem krajských voleb?
ano
55,2 %
ne
44,8 %
Celkem hlasovalo 66971 čtenářů.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám