Hlavní obsah

Klaus by se měl vrátit, zachrání ODS i celou pravici, burcuje Šťastný

Novinky, val
Praha

Poslanec Boris Šťastný (ODS) označil výsledek voleb za debakl pro ODS a vyzval k zásadním změnám. Strana podle něj prochází hlubokou ideovou krizí a dostatečně nehájí svůj politický program. Řešením by podle něj bylo, kdyby se zakladatel strany Václav Klaus opět vrátil jako lídr sjednocené pravice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Boris Šťastný

Článek

„Pravice v naší zemi se po těchto volbách ocitla na hranici propasti. Důvodem v žádném případě není břímě vládní politiky a reforem, ale plíživé vyklízení prostoru na pravé straně politického spektra a ideová schizofrenie našeho konání,“ nebral si po volbách servítky Šťastný. Na adresu koaliční TOP 09 uvedl, že strhla poslance ODS k politice pravého středu, což je prý cesta do pekel.

Šťastný, který patří k poslancům ODS „rebelujícím“ vůči daňovému balíčku, se v tiskovém prohlášení vymezil i proti zvyšování daní, které je součástí balíčku. „Zvyšování daní jsme nikdy neprosazovali a už vůbec ne obnovení progresivního zdanění. To je program socialistů a komunistů. Naši voliči nejsou hloupí a za ústup toho, co jsme vždy hájili, nám vystavili vysvědčení,“ prohlásil.

Východiskem z ideové krize by podle Šťastného mohl být návrat Václava Klause, který by se měl nejprve na nadcházejícím kongresu ODS vrátit do pozice čestného předsedy a následně se stát „lídrem sjednocené pravice“.

Klaus má být garantem pravicových principů

„Václav Klaus jako zakladatel a ideový otec ODS by byl tou pravou zárukou zachovávání nejzákladnějších principů naší strany. Už se nejedná jenom o ODS jako takovou, ale o to, zda pravice zůstane v ČR relevantní politickou silou. Občanská demokratická strana byla unikátním pravicovým liberálně-konzervativním projektem s jasně definovaným souborem idejí. Kdo jiný než on by nám měl pomoci vrátit se ke kořenům. Kdo jiný než on by měl pomoci resuscitovat na půl mrtvou pravici v naší zemi,“ uvedl Šťastný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus s manželkou ve volební místnosti

Čestný předseda by podle něj neměl mít jen symbolickou funkci, nýbrž se naopak aktivně podílet na politice. Měl by mít minimálně pravomoc účastnit se grémia strany a výkonné rady. Klaus by se podle Šťastného měl stát „ochráncem a jedním z garantů dodržování základních ideových principů ODS,“ napsal.

Reklama

Výběr článků

Načítám