Hlavní obsah

Sociální demokraté s lidovci zapíjeli volební úspěch na jihu Moravy

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Už kolem 18:00, kdy bylo podle průběžných výsledků jasné, že ČSSD na Jižní Moravě zvítězí, se chystalo ve volebním štábu sociální demokracie na Zelném trhu v Brně šampaňské. S ním si nakonec připíjeli nejen Michal Hašek jako současný a zřejmě i budoucí jihomoravský hejtman a předseda jihomoravské ČSSD Václav Božek, ale i mnozí další funkcionáři.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Michal Hašek (uprostřed) si připíjí s primátorem Brna Romanem Onderkou (vlevo).

Článek

Primátor Brna Roman Onderka po přípitku neskrýval radost a obdaroval Haška „vítězným“ doutníkem. Na úspěch se však připíjelo i v mnohem menším, takřka soukromém kruhu. To když do Brna dorazil i volební lídr úspěšných lidovců Stanislav Juránek, který trávil volební den sportem, neboť se účastnil jako každý rok tradičního běhu na Břeclavsku. Nicméně pozvání do kavárny na skleničku od Haška se zjevnou radostí přijal.

Bez novinářů si pak připili dvanáctiletou whisky a zřejmě se již neformálně začaly projednávat první koaliční diskuse, byť na oficiální dojednávání budoucích vedoucích partnerů kraje dojde až v příštích dnech. Fakt, že o budoucí „velkou“ koalici s KSČM zřejmě nepůjde, dosvědčovaly náznaky Haška. „Osobně nevidím žádný důvod k tomu, proč měnit něco, co již delší dobu funguje,“ uvedl Hašek k současnému a zřejmě i budoucímu stavu, kde ve vedení jižní Moravy stojí právě ČSSD spolu s KDU - ČSL.

„I když je ještě předčasné hovořit o definitivní podobě koalice, mohu říci, že si ji rozhodně s KSČM představit nedokážu,“ dodal Juránek. Nicméně ani to zjevně nemohlo pokazit radost ve štábu komunistů, který byl jako jediný v jedné ze zasedaček krajského úřadu.

„Přibyli nám zase voliči a to je víc než slibné. A i když nebudeme v koalici, můžeme ještě mnohem lépe naplňovat svůj volební program, ve kterém jsou mnohé body podobné jako ty v koalici. Například sociální oblast či oblast školství,“ uvedl lídr komunistů Vojtěch Adam.

Reklama

Výběr článků

Načítám