Hlavní obsah

V Karlovarském kraji komunisté slavili gothajem s hořčicí

– Karlovy Vary
Právo, Rudolf Voleman

Kandidáti a představitelé politických stran a volebních uskupení sledovali v sobotu odpoledne průběh voleb v Karlovarském kraji ve svých stranických sekretariátech, či v restauracích. Zatímco levice měla v průběhu sčítání volebních výsledků důvod k radosti, pravice nevěřícně kroutila hlavou.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Komunisté slaví, v Královéhradeckém kraji obsadili v krajských volbách druhé místo.

Článek

KSČM před půl čtvrtou odpoledne průběžně vedla. V jejich stranickém sekretariátu ve Varšavské ulici v Karlových Varech seděl krajský výbor, který sledoval průběžné výsledky v televizi. Na stole ležely talíře s gothajským salámem a kelímky s hořčicí.

„Nejvíc nás překvapilo vítězství Dolejše v Praze,“ podivoval se karlovarský předseda komunistů Josef Murčo, zatímco stranická sekretářka zapisovala průběžné výsledky v jednotlivých obcích na papírovou plachtu na zdi. Atmosféra byla spíše komornější. „Čekáme ještě na příjezd našeho lídra Jaroslava Borky,“ vysvětlil Murčo.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Hejtman a lídr ČSSD Josef Novotný sledoval průběh voleb na tabletu.

Hojnější stoly byly v krajském sídle ČSSD v Moskevské ulici v Karlových Varech. Vedle chlebíčků se nabízely koláčky, tlačenka a sekaná. Nechyběly ani dvě lahve sektu a plechovky piva. „V Plesné jsme vyhráli, máme přes třicet procent,“ hlásil jeden z kandidátů. Hejtman a lídr ČSSD Josef Novotný průběžné výsledky příliš neprožíval. Přišel až po páté hodině odpoledne. „Tak Váňa byl třetí,“ hlásil ve dveřích a bylo jasné, že do volebního štábu odjel až poté, co shlédl Velkou Pardubickou.

„Ještě to není na slavení,“ uvedl s příchodem do volebního štábu společné kandidátky TOP 09, STAN a KOA v restauraci Evropský Dvůr v Karlových Varech jeden z kandidátů Roman Maleček (TOP 09). „A asi to na slavení ani nebude,“ odpověděli mu jedním dechem přítomní kolegové. „Nám se rozpadá senátorský klub,“ podivoval se lídr kandidátky a senátor Jan Horník (STAN). „Možná dáme dohromady čtyři senátory,“ přemítal, když viděl průběžné výsledky voleb.

„Doufám, že jste se nám nepřišel vysmívat,“ přivítal lídr ODS Petr Šindelář redaktora v restauraci U Šimla v karlovarské čtvrti Dvory. „Bude mi kondolovat otec,“ omluvil se vzápětí a šel zvednout telefon stranou. „Měl bys odstoupit,“ pronesl do hurónského smíchu někdo u stolu, kde seděl karlovarský krajský předseda ODS Jiří Vaněček a kde kandidáti pozorovali průběžné výsledky voleb, kde ODS nedosahovala před 18. hodinou ani deseti procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám