Hlavní obsah

V centrále ODS vládne skepse, úvodní optimismus odvál úspěch levice

Právo, Jan Martinek
Praha
Aktualizováno

Zatímco těsně po uzavření volebních místností byli ještě představitelé ODS relativně optimističtí, s přibývajícími výsledky na ně začala padat skepse.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Drobil a premiér Petr Nečas (oba ODS)

Článek

Zdroj z ODS ještě krátce po 14:00 novinářům sdělil, že vládní strana má reálnou šanci vyhrát až v pěti krajích. Za několik málo hodin to ale vypadalo, že občanští demokraté s bídou uhájí Plzeňský kraj, kde boduje odvolaný exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

"Každá strana, která nese vládní zodpovědnost, to má v krajských volbách těžké. Byla to ČSSD v roce 2004, ODS v roce 2008 a teď uvidíme, jak to dopadne v roce 2012," přiznal kolem 16:00 místopředseda ODS a volební manažer strany Pavel Drobil, který přišel mezi novináře rovnou několikrát. Ukázali se i senátor Jiří Oberfalzer, který zkritizoval stranické rebely, a europoslanec Jan Zahradil.

Vedení ODS je samozřejmě za výsledek krajských a senátních voleb odpovědné, ale větší zodpovědnost nesou jednotliví kandidáti do krajů a do Senátu.
Pavel Drobil

Všichni zmínění svorně tvrdili, že špatný výsledek krajských voleb neznamená automaticky rezignaci vedení. "Vedení ODS je samozřejmě za výsledek krajských a senátních voleb odpovědné, ale větší zodpovědnost nesou jednotliví kandidáti do krajů a do Senátu. Nejužší vedení je vždy zodpovědné za volby parlamentní," řekl novinářům Drobil a podobně mluvil i Zahradil. Senátor Oberfalzer zase připomněl, že totálně prohrané krajské volby v roce 2008 tehdejší předseda Mirek Topolánek ustál. "I když bych měl říct, že nezaslouženě," dodal Oberfalzer.

Premiér Petr Nečas dorazil až před 17:00. Zástupci médií na něj čekali v prostorách pro novináře, kde se v odpoledních hodinách podávalo i pivo, thajské kuřecí nudličky s rýží a špenátové lasagne.

Neutěšený pohled

Další poslanci a senátoři za ODS sledovali průběh vyhlašování voleb doma. "Co se týká krajských voleb, tak kromě Plzeňského kraje ten pohled není utěšený. Senátní volby zatím tak zle nevypadají. Jedná se ale o předběžné výsledky, takže s hodnocením bych počkala až na kompletní čísla a u senátních voleb bude samozřejmě rozhodující druhé kolo," napsala Právu poslankyně ODS za Liberecko Ivana Weberová.

"Mnoho neplatných hlasů, škoda," komentoval teplický primátor a senátor Jaroslav Kubera.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

"Průběžnými výsledky ODS jsem zklamán. Předvídal jsem úspěch Jiřího Pospíšila v Plzni. Pro mě osobně nic nekončí, politika je běh na dlouhou trať," napsal Právu senátor ODS Karel Šebek.

Reklama

Výběr článků

Načítám