Hlavní obsah

O Senát zabojuje Okamura, horolezec Sulovský či soudkyně Wagnerová. Vondra neuspěl

Právo, Novinky, val, ada, nig
Praha
Aktualizováno

V sobotu před sedmou hodinou večerní se sčítání hlasů v krajských a senátních volbách chýlí ke konci. Do Senátu míří řada zajímavých jmen. Do druhého kola volby postoupil například Tomio Okamura či Libor Michálek. V litoměřickém okrsku naopak neuspěl Alexander Vondra (ODS), který skončil třetí.

Foto: Profimedia.cz

Tomio Okamura

Článek

V Praze 8 zvítězil kandidát KSČM Jiří Dolejš, pro kterého hlasovalo 22 procent voličů. V druhém kole s ním svede souboj Daniela Filipiová (ODS), kterou v prvním kole volilo 21,7 procenta voličů.

Ve volebním štábu komunistů zavládl mírný optimismus. „Překvapil mě výsledek Jiřího Dolejše v Praze, kde byl souboj pro levici vždy těžký,“ řekl Právu šéf strany Vojtěch Filip.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Poslanec KSČM Jiří Dolejš

„Je to důkaz, že Praha není apriorně modrá,“ poznamenal k předběžnému výsledku Dolejš, který se dostal spolu s kandidátkou ODS Danou Filipiovou do druhého kola senátního klání.

Sečteny už jsou také hlasy ve volebním okrsku Praha 12. Tam zvítězil kandidát ODS Tomáš Grulich s 20 procenty hlasů. Druhý se umístil František Adámek za ČSSD s 17,3 procenty hlasů.

Na Praze 2 uspěl Michálek

V Praze 2 zvítězil v prvním kole Libor Michálek (kandidát koalice KDU-ČSL, Strana zelených a Česká pirátská strana), kterého podpořilo 24,3 procenta voličů. Spolu s ním postoupil do druhého kola, které se bude konat příští víkend, kandidát ČSSD Stanislav Křeček (17,8 procenta).

Bývalý šéf Státního fondu životního prostředí Libor Michálek proslul kauzou, na jejímž konci byla rezignace někdejšího ministra životního prostředí Pavla Drobila. Stalo se tak poté, co Michálek oznámil údajné korupční jednání Drobilova poradce Martina Knetiga.

Foto: Milan Malíček, Právo

Libor Michálek

Ve volebním okrsku Praha 4 uspěli Eva Syková (ČSSD) a dosavadní senátor Tomáš Töpfer (ODS). Ředitelka Ústavu experimentální medicíny Syková získala 24,72 procenta hlasů, její protikandidát 23,67 procenta. Volební účast byla 31,48 procenta.

V každém ze čtyř pražských volebních okrsků se účast pohybovala kolem 30 procent.

Okamura s náskokem první

Jasno už je také v Ostravě. Tamní dva vedoucí kandidáti Leopold Sulovský (Hnutí Ostravak) a Karel Sabinský (ČSSD) obdrželi shodně 31 procent hlasů.

V Třebíči postupují František Bublan (ČSSD) a Josef Zahradníček (KSČM), v Domažlicích Jan Látka (ČSSD) a Rudolf Salvetr (ODS).

Velký volební triumf předvedl Tomio Okamura. Podnikatele s japonskými kořeny podpořilo ve Zlíně 30 procent voličů, na druhém místě skončil Stanislav Mišák (ČSSD) s 25 procenty.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Eliška Wagnerová ohlásila svou kandidaturu do Senátu

Uspěla také bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová (SZ), kterou v okrsku Brno-město volilo 26,7 procenta lidí. Ve druhém kole senátních voleb se utká se Stanislavou Slavíkovou (ČSSD).

Volby v Benešově ovládl kandidát ODS Karel Šebek s 18,9 procenty hlasů. Druhý Luděk Jeništa (TOP 09 a STAN) získal 16,2 procenta hlasů.

Zahradník zvítězil s náskokem

V Břeclavi se v druhém kole setkají Jan Hajda z ČSSD, který získal 26,6 procenta hlasů, a Zdeněk Tesařík z KSČM, jehož volilo 18,17 procenta voličů.

Poměrně s velkým náskokem zvítězil v Českých Budějovicích někdejší hejtman Jan Zahradník (ODS) s 30 procenty. Druhého Jiřího Šestáka (STANHOPB) volilo bezmála 23 procenta lidí.

V Chomutově se ziskem 24,6 procenta hlasů postoupil do druhého kola Václav Homolka (KSČM) a Rudolf Kozák (ČSSD), kterého volilo 16,8 procenta těch, kteří v pátek a sobotu dorazili k volebním urnám.

Kandidát ODS Jaroslav Zeman zvítězil ve volebním okrsku Jablonec nad Nisou. Hlas mu dalo 21,4 procenta voličů. Za ním se umístil Stanislav Eichler z ČSSD s 15,5 procenty.

Blízko do Senátu měl Petr Vícha, kterého v Karviné volilo 41 procent voličů. Nyní bude muset o postup zabojovat s Miladou Halíkovou (KSČM) v druhém kole volby.

Vondra neobhájil

O politický comeback se pokusí bývalý šéf Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD), který získal v Šumperku 22,6 procenta hlasů. Ve druhém kole voleb vyzve Zdeňka Brože (KDU NV), který získal přes 25 procent hlasů.

Ministr obrany Alexandr Vondra senátorský mandát v Litoměřicích neobhájil. Skončil třetí za Jitkou Sachetovou (KSČM), která získala 24,5 procenta hlasů, a Hassanem Mezianem (ČSSD). Ten získal hlas od 22,3 procenta voličů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

V Mladé Boleslavi zvítězil sociálnědemokratický kandidát Jaromír Jermář s 32,2 procenty hlasů. V druhém kole se střetne s Adolfem Beznoskou (ODS), který dostal od voličů o sedm procentních bodů méně.

Pouhých 16,5 procenta hlasů stačilo Soně Markové (KSČM) k tomu, aby zvítězila v Náchodě. Druhý se umístil Lubomír Franc, jemuž dalo hlas necelých 16 procent voličů.

První Čech na Everestu míří do Senátu

Naopak v Opavě uspěl s nejvyšším počtem voličů Vladimír Plaček (ČSSD), jehož podpořilo 30,4 procenta lidí. Druhý byl Václav Vlček (ODS), který utržil o deset procentních bodů méně.

Dařilo se také Leopoldu Sulovskému (Hnutí Ostravak), prvnímu Čechovi, který zdolal Mount Everest. V okrsku Ostrava-město mu dalo hlas 31,7 procenta voličů. Druhý Karel Sibinský (ČSSD) na něj ztrácí pouhých několik desetin procentního bodu.

V Prostějově uspěla Božena Sekaninová (ČSSD) před druhým Jaroslavem Šlamborem (KSČM). Kandidátka ČSSD získala 42,6 procenta hlasů a druhému Šlamborovi tak odskočila zhruba o 23 procentních bodů.

Do druhého kola voleb do Senátu se probojovala také bývalá hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD). V Rokycanech ji volilo 27,5 procenta lidí. Jen o necelé tři procentní body za ní skončil Jiří Valenta (KSČM).

V Sokolově zvítězil kandidát ČSSD Zdeněk Berka s 29,2 procenty hlasů, za ním se s 21,5 procenty umístil Jiří Holan z KSČM.

Kandidát ČSSD Radko Martínek získal ve Svitavách 32,4 procenta hlasů, v druhém kole senátních voleb jej vyzve Zuzka Bebarová Rujbrová (KSČM), kterou volilo 18,7 procenta voličů.

Kubera má šanci mandát obhájit

Stávající senátor za ODS Jaroslav Kubera získal 40,5 procenta hlasů voličů v Teplicích. Za ním se umístil Jaroslav Dubský (KSČM) se ztrátou 22 procentních bodů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Je málo členů klubu, kteří by chtěli přímou volbu, ale ani ODS nechce mít černého Petra.

Zřejmě nejméně scházelo k přímému zisku senátorského mandátu Jiřímu Čunkovi (KDU-ČSL). Toho ve Vsetíně volilo 47,3 procenta voličů. Za ním skončil Jindřich Šnejdrla (ČSSD) s 16,6 procenty hlasů.

Dvojice pro druhé kolo senátních voleb
Volební obvod:1. kandidát2. kandidát
BenešovKarel Šebek (ODS)Luděk Jeništa (TOP a STAN)
Brno-městoEliška Wagnerová (SZ)Stanislava Slavíková (ČSSD)
BřeclavJan Hajda (ČSSD)Zdeněk Tesařík (KSČM)
České BudějoviceJan Zahradník (ODS)Jiří Šesták (STANHOPB)
DomažliceJan Látka (ČSSD)Rudolf Salvetr (ODS)
ChomutovVáclav Homolka (KSČM)Rudolf Kozák (ČSSD)
ChrudimJan Veleba (Nezávislý kandidát)Tomáš Škaryd (ČSSD)
Jablonec nad NisouJaroslav Zeman (ODS)Stanislav Eichler (ČSSD)
KarvináPetr Vícha (ČSSD)Milada Halíková (KSČM)
LitoměřiceJitka Sachetová (KSČM)Hassan Mezian (ČSSD)
Mladá BoleslavJaromír Jermář (ČSSD)Adolf Beznoska (ODS)
NáchodSoňa Marková (KSČM)Lubomír Franc (ČSSD)
OpavaVladimír Plaček (ČSSD)Václav Vlček (ODS)
Ostrava-městoLeopold Sulovský (Hnutí Ostravak)Karel Sabinský (ČSSD)
Praha 12Tomáš Grulich (ODS)František Adámek (ČSSD)
Praha 8Jiří Dolejš (KSČM)Daniela Filipiová (ODS)
Praha 2Libor Michálek (KDU-ČSL, SZ, ČPS)Stanislav Křeček (ČSSD)
Praha 4Eva Syková (ČSSD)Tomáš Töpfer (ODS)
ProstějovBožena Sekaninová (ČSSD)Jaroslav Šlambor (KSČM)
RokycanyMilada Emmerová (ČSSD)Jiří Valenta (KSČM)
SokolovZdeněk Berka (ČSSD)Jiří Holan (KSČM)
SvitavyRadko Martínek (ČSSD)Zuzka Bebarová Rujbrová (KSČM)
ŠumperkZdeněk Brož (KDU NV)Miloslav Vlček (ČSSD)
TepliceJaroslav Kubera (ODS)Jaroslav Dubský (KSČM)
TřebíčFrantišek Bublan (ČSSD)Josef Zahradníček (KSČM)
VsetínJiří Čunek (KDU-ČSL)Jindřich Šnejdrla (ČSSD)
ZlínTomio Okamura (Nezávislý kandidát)Stanislav Mišák (ČSSD)

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám