Hlavní obsah

Kalousek: Když se chytneme v krajích, mohou tvůrci TOP 09 v klidu umřít

Právo, dan

Vedení TOP 09 očekává sčítání volebních hlasů v Kaiserštejnském paláci na Malé straně v Praze. První mezi novináře přišel první místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek. Doufá, že jeho strana bude v krajích bodovat a že se jí podaří zakotvit i v krajské politice. „Po tomto kroku mohou otci zakladatelé v klidu umřít,“ řekl s nadsázkou Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Zakladatelé TOP 09 Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg očekávají výsledky krajských voleb.

Článek

TOP 09, jak napovídá název, vznikla v roce 2009, uspěla ve volbách do Sněmovny, má 41 poslanců. V Senátu sedí zatím pět senátorů TOP 09. V minulých volbách přitom získala jednoho senátora.

Nízká volební účast ministra financí netěší. „Je to špatné vysvědčení všem politikům i žurnalistům, protože bída české politiky kráčí ruku v ruce s bídou české žurnalistiky,“ poznamenal. Nezájem voličů o volební urny podle Kalouska tradičně hraje do karet stranám se silným ideologickým jádrem.

Kalousek také řekl, že TOP 09 je sice v politice „batole“, ale troufne si tvrdit, že za tři roky existenci si jisté ideologické jádro již vybudovali.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Na sčítání hlasů se přišel podívat i odstupující ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Novinářům řekl, že aféra jeho náměstka Vladimíra Šišky jim mohla vzít nějaké hlasy. „Mohlo to mít negativní dopad, ale na druhou stranu jsem se tomu postavil čelem a s rezignací jsem nečekal na soud,“ uvedl Drábek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám