Hlavní obsah

K volbám přišlo málo lidí, účast je maximálně 30procentní

Právo, ČTK, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvýše 30 procent dosahuje podle dosavadních odhadů volební účast v krajských a senátních volbách ve všech krajích republiky. Podle některých volebních komisí příliv voličů od pátku moc nezesílil, a účast tak může být nižší než při minulých krajských volbách.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Volby v Ostravě

Článek

Volební účast v sobotu dopoledne většinou nepřesahovala 30 procent ani v jednom z nejlidnatějších krajů republiky, ve středních Čechách. Například v Rakovníku před 11:00 odvolilo v průměru 26,7 procenta voličů, v Mělníku 25 procent a v Kolíně a Kutné Hoře rovných 30 procent. Podle některých komisařů ale přichází voličů více než v pátek, kdy je odrazoval déšť.

Volební účast kolem 30 až 35 procent evidují zatím v průměru volební místnosti v Plzeňském kraji. Jedna z plzeňských komisí měla podle členky komise účast až přes 37 procent.

Účast mezi 20 a 30 procenty evidují také ve volebních místnostech v Jihočeském kraji. Frekvence voličů se v porovnání s pátkem nezměnila, vyplývá z ankety ČTK. "Voliči se nám trousí po jednotlivcích," uvedla Romana Benediktová z volební komise v Olešnici na Českobudějovicku.

V sousedním Karlovarském kraji se účast mírně zlepšila, ve velkých volebních okrscích v Karlových Varech přišlo k urnám více než 25 procent oprávněných voličů. V okrajových částech města se ale pohybovala účast kolem 18 procent.

Podobně je tomu v Ústeckém kraji. Třeba v nejsevernějším volebním okrsku Česka, Lobendavě ve Šluknovském výběžku, zaznamenali účast jen asi 16 procent.

V Královéhradeckém i Pardubickém kraji přijde letos podle odhadů komisí zřejmě méně lidí než při minulých volbách. Někde se ráno účast pohybovala jen kolem 13 procent, ale například v Pardubicích až kolem 30 procent.

V Libereckém kraji mělo po 10:00 odvoleno podle odhadů kolem 20 až 25 procent voličů, jeden z okrsků v liberecké čtvrti Pavlovice ale hlásí rekordní účast více než 46 procent voličů.

Na jihu Moravy přišlo k volbám do 10:00 zhruba 30 procent voličů. Vysokou volební účast mají v Březině na Vyškovsku, kde svůj hlas do urny vhodilo pět ze šesti lidí, což je zhruba 83 procent.

Na Vysočině se zájem voličů stejně jako v dalších regionech značně různí. Do jedné z volebních místností v Jihlavě přišlo jen 16 procent voličů, v městské části Henčov naopak až 50 procent. Podle Aleny Kuchařové z krajského úřadu se průměr pohybuje kolem 25 až 30 procent a bude zřejmě menší než v roce 2008.

Na Ústecku neprokázané uplácení

V Olomouckém kraji je také zatím účast většinou nižší než při minulých krajských volbách. "Jsou sice výjimečné obce, kde mají účast i padesátiprocentní, ale jinak se účast pohybuje do 30 procent," řekla Marie Mazánková z olomouckého hejtmanství.

Stejná je průměrná účast ve Zlínském kraji. Ve Zlíně je podle Marie Konečné z magistrátu zatím účast 31,5 procenta a v některých okrscích regionu až 41 procent. Rekord v rámci republiky zatím drží obec Šarovy, kde přišlo podle informací Práva 107 lidí ze 198, účast je tak 54,04 procenta.

„V našem okrsku bývá účast 40 až 45 procent, nyní se mi zdá, že lidí přišlo méně. A převážně starších, ale to je asi dáno věkovým složením obyvatel okrsku,“ řekla těsně před uzavřením volební místnosti zapisovatelka volební komise okrsku č. 25 v Malé scéně na Štefánikově ulici ve Zlíně Magdaléna Vandíková.

V Moravskoslezském kraji se průměrná volební účast podle mluvčí krajského úřadu Šárky Vlčkové pohybuje v rozmezí od 25 do 30 procent. "Máme volební okrsky, kde k urnám přišlo maximálně 15 procent voličů, a v jiných místech se zase účast pohybuje až okolo 35 procent," řekla.

Většinou se v krajích neobjevily při volbách žádné problémy. Pouze na Ústecku prověřovala policie v pátek podezření na nakupování hlasů v Trmicích, kde žije početná romská komunita. Na podobný případ upozornila i krajská ODS, někdo prý v Děčíně a Chomutově nabízel peníze za hlasy pro jejich stranu. Lídr strany Vladislav Raška to ale označil za provokaci. Žádné kupčení s hlasy se policii zatím nepodařilo prokázat.

Reklama

Výběr článků

Načítám