Hlavní obsah

Bradáčová a spol. brání spravedlivému procesu v mačetovém útoku, tvrdí Samková

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě než vůbec začal soudní proces s obviněnými z tzv. mačetového útoku v Novém Boru, zahájila obhájkyně Klára A. Samková nelítostný právní boj s krajským státním zastupitelstvím v Ústí nad Labem a vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Advokátka Klára Samková

Článek

Samková chce podat na Nejvyšší státní zastupitelství stížnost, aby vyřadilo ústecké zastupitelství z procesu kvůli podjatosti. Podle Samkové se ústečtí státní zástupci snaží zabránit neústavními kroky jejím klientům ve spravedlivém procesu.

Jedním z těchto kroků měl být návrh státního zástupce Radima Kadlčky, aby byla Samková vyloučena z obhajoby kvůli kolizi zájmů jejích klientů. Jeden z obviněných totiž tvrdil, že na místě činu byli dva další obvinění, ale ti to popírali. Samková se ale proti podání odvolala a krajský soud jí dal za pravdu. „Je zřejmé, že až do poslední chvilky se krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem pobočka Liberec snažilo zbavit obviněné jejich obhájkyně,“ uvedla advokátka na páteční tiskové konferenci, kterou kvůli případu svolala.

Od Bradáčové chce kytici růží

Poznamenala, že by si zasloužila od bývalé ústecké krajské státní zástupkyně Bradáčové, která měla případ z Nového Boru na starosti před tím, než odešla do Prahy na vrchní státní zastupitelství, velkou kytici růží, protože zabránila velké „ústavní blamáži“.

Zabránit v obhajobě se podle advokátky snaží i vyšetřovatel případu, který dvakrát neúspěšně podal na Samkovou stížnost k České advokátní komoře. Neúspěšná podle Samkové byla i Bradáčová, která podala na Samkovou podnět k prošetření na Úřad pro ochranu osobních údajů, protože zveřejnila plná jména svých klientů. Podle úřadu ale Samková neporušila zákaz zveřejňování osobních údajů.

Advokátka se pozastavila nad jednáním Bradáčové, že se stejně nesnažila v případě, kdy někteří demonstranti při protiromských akcích ve Šluknovském výběžku nosili na svých transparentech jména obviněných a jejich fotky.

Reklama

Výběr článků

Načítám