Hlavní obsah

Irák koupí od Česka 28 letounů L-159

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Iráčané koupí za zhruba miliardu dolarů (19,2 miliardy korun) 28 českých letounů L-159. Uvedl to ministr obrany Alexandr Vondra; 24 strojů bude zcela nových, čtyři jsou z vlastnictví ministerstva obrany.

Foto: Petr Kozelka, Právo

L-159 ALCA

Článek

Irácká strana má zájem o dvoumístné cvičné stroje. Česká strana se je řadu let snažila neúspěšně prodat.

První čtyři stroje získá irácká strana do sedmi měsíců od podpisu kontraktu. Dva půjdou z armádních zásob, další dva budou upraveny z jednomístných strojů. Zbývajících 24 letadel bude nově vyrobeno. Do Iráku se začnou dodávat do dvou let po podpisu kontraktu.

Zájem o letouny potvrdil již ve čtvrtek předseda irácké vlády Núrí Málikí, který jednal s českým premiérem Petrem Nečasem (ODS). V pátek jednání české a irácké strany pokračovala na úrovni ministrů obrany.

Bojový letoun L-159 v akciVideo: Army.cz

Iráčané jednají o nákupu letounů několik let. Ministerstvo obrany už loni v létě oznámilo, že se Iráčané ke koupi bitevníků rozhodli, definitivní smlouva měla být podepsána už letos v lednu. [celá zpráva]

Aero Vodochody, které letouny vyrábí, před čtrnácti lety české armádě prodalo 72 bitevníků L-159 za 50 miliard korun. Ministerstvo obrany i Aero se bezvýsledně snaží již několik let L-159 prodat.

Irácká strana v pátek projevil zájem i o modernizaci vrtulníků Mi-17 a tanků T-72, což by mohly zajistit české podniky. Zbrojovka z Uherského Brodu by mohla dodat do Iráku lehké zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám