Hlavní obsah

Byl to podvrh, takto bodyguardi nemluví, tvrdí GIBS k nahrávce z Chrastavy

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) potvrdila dřívější domněnku, že přepis komunikace policejní ochranky prezidenta Václava Klause z incidentu v Chrastavě byl podvrh.

Foto: Prima FTV

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistole

Článek

Přepis rozhovoru členů ochranky uveřejnila TV Nova. Policejní prezident Martin Červíček jej ale brzy poté zpochybnil. „Naše šetření neprokázalo, že by ta zveřejněná komunikace odpovídala realitě,“ řekl Červíček. [celá zpráva]

Jeho slova nyní potvrdila GIBS, která možný únik prověřovala s podezřením na spáchání trestného činu. Mluvčí inspekce Radka Sandorová uvedla, že je zveřejněný přepis zřejmě podvrh. Dodala, že ze strany policistů ke spáchání trestného činu nedošlo.

Členové ochranky podle ní komunikovali na uzavřeném kanále, jehož provoz prý nelze nelegálně odposlouchávat. Na zveřejněných záběrech jsou prý navíc zřetelně slyšet výroky jednoho z bodyguardů, které ale nejsou součástí údajných přepisů. Také odmítla, že by ochranka používala uveřejněné pojmy.

K útoku na Klause došlo na konci září v Chrastavě. Útočník se v davu bezprostředně přiblížil k prezidentovi a několikrát na něj vystřelil z airsoftové zbraně. Klausovi způsobil lehké oděrky, s nimiž prezident odjel na ošetření do nemocnice. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám