Hlavní obsah

Začaly volby, které napoví, jak dopadne Nečasův kabinet

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Občané od pátečních 14:00 rozhodují, zda ČSSD bude i další čtyři roky vládnout regionům a zda si udrží většinu v Senátu, jíž znepříjemňovala Nečasově vládě život. Výsledky voleb mohou nepřímo posílit či oslabit kabinet, který za dva týdny čeká osudové hlasování o zvýšení DPH.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ve třinácti krajích a 27 senátních obvodech se volí v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 8:00 do 14:00. Druhé kolo senátních voleb přijde na řadu za týden. Letos chce v krajských volbách zabodovat celkem 68 politických stran a hnutí, kandiduje přes 11 tisíc lidí, tedy o třetinu víc než minule.

Průzkumy naznačují, že voliči se v porovnání s volbami v roce 2008 odvracejí od občanských a sociálních demokratů a pokukují po menších regionálních uskupeních, případně TOP 09 a Starostech, ale i lidovcích a zemanovcích.

Rozklíží, nebo posílí vládní koalici?

Přesto by ČSSD ve většině krajů zvítězila, i když ne tak masívně jako před čtyřmi lety, kdy vyhrála ve všech 13 krajích (v Praze se nevolí).

Na vzestupu jsou komunisté, jimž průzkumy přiřkly možnost vítězství v Libereckém a Ústeckém kraji.

Co se týká Senátu, ČSSD potřebuje k obnovení většiny vyhrát v osmi z 27 obvodů. V nejtěžší pozici se ocitla ODS, která obhajuje čtrnáct mandátů.

Poměry v Senátu pak naznačí, zda se podaří naplnit Ústavní soud, kde chybějí dva soudci a dalším osmi příští rok vyprší mandát. Jejich nástupce bude navrhovat horní komoře už nový prezident zvolený v lednu 2013. Senátoři mohou jména vetovat.

Dozvuky z voleb do krajů a Senátu se mohou projevit i na chování rebelů v ODS a na kongresu ODS počátkem listopadu, kde premiér Petr Nečas bude obhajovat křeslo předsedy.

Výsledky až v neděli

Prezident Václav Klaus si netroufá výsledek odhadnout. „Jsem zvědav, je to tak nejasné, tak zmatené, ta naše rozhádaná politická scéna. Neklid ve veřejnosti mi skoro nedovoluje jakýkoli odhad, co bude. V minulosti to bylo vždycky jasnější, než je to dneska,“ řekl ve čtvrtek v České televizi.

Oficiální výsledky krajských voleb budou známy až v neděli nad ránem. Může za to skutečnost, že současně s nimi v sedmi krajích probíhají i volby do zastupitelstev devíti obcí. A ty končí až v sobotu ve 22.00.

„Tam se hlasuje do jedné volební schránky, kterou lze otevřít až po hlasování do obecních zastupitelstev. Předpokládáme, že oficiální výsledky krajských voleb budou známy v neděli k ránu. Nicméně váha těchto voličů se pohybuje kolem dvou až tří setin procenta, tudíž je velmi nepravděpodobné, že by rozhodli o výsledku,“ řekl Právu místopředseda Českého statistického úřadu Stanislav Drápal.

Volební účast se v minulých krajských a senátních volbách pohybovala kolem 40 procent, na druhé kolo voleb do druhé komory přišlo pak o deset procent lidí méně.

Anketa

Myslíte, že ČSSD ve volbách obhájí vítězství v krajích?
ano. s přehledem
54,6 %
ano, ale nebude to snadné
14,8 %
ne
30,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6471 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám