Hlavní obsah

Jste nám nejbližší, řekl Polákům Klaus

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek zavítal na návštěvu Polska. Klaus po setkání s polským protějškem Bronislawem Komorowským uvedl, že považuje Polsko za zemi, která je Česku vůbec nejbližší.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Český prezident Václav Klaus s polským protějškem Bronislawem Komorowským

Článek

"Považuji Polsko za nám nejbližší zemi," prohlásil Klaus na vystoupení před novináři, kteří nedostali možnost položit otázky. "Je to země, kde jsem byl nejvíckrát v životě, a myslím, že jsem zde byl i nejvíckrát v roli prezidenta republiky," dodal.

Polský prezident řekl, že "jedním z měřítek úrovně polsko-české spolupráce je bezpochyby úroveň obchodní výměny a hospodářské spolupráce". Pro české vývozce bylo Polsko loni třetí nejvýznamnější zemí, hodnota exportu dosáhla 7,3 miliardy eur (182,2 miliardy korun), přičemž největší podíl na něm měla silniční vozidla. Polské firmy naopak do Česka dovezly zboží za 7,1 miliardy eur.

Polská sůl a český metanol

Nicméně letos v zimě stín na vzájemné hospodářské vztahy vrhl skandál, kdy několik polských firem prodávalo technickou sůl označovanou jako jedlou (nejen) českým velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Polsko zase v souvislosti s metanolovou aférou v Česku nedávno dočasně zavedlo zákaz dovozu českého alkoholu s výjimkou piva a vína.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Václav Klaus s Bronislawem Komorowským

Klaus s Komorowským mluvili také o energetické bezpečnosti a rozvoji energetické a dopravní infrastruktury. Komorowski připomněl, že příští rok bude dokončeno dálniční propojení mezi oběma zeměmi. Dálnicí na Bohumínsku přitom podle původních plánů měli řidiči jezdit už začátkem letošního léta, kdy Polsko spoluorganizovalo mistrovství Evropy ve fotbale.

Cesta do Krakova

Klaus se ve Varšavě setká také s předsedy obou komor parlamentu, položí věnec u hrobu neznámého vojáka a převezme titul doktor honoris causa na jedné z univerzit. Večer pro něho a českou první dámu polský prezidentský pár pořádá slavnostní večeři.

V pátek oba prezidenti společně zahájí Česko-polské hospodářské fórum a pak Klaus odletí do Krakova. V kryptě katedrály na tamním hradě Wawel se pokloní památce někdejšího prezidenta Lecha Kaczyńského a jeho manželky Marie, kteří zemřeli spolu s dalšími 94 lidmi předloni na jaře při leteckém neštěstí v Rusku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám