Hlavní obsah

Přichází ukázkový podzim: Slunce, déšť, mlhy a mrazíky

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Druhá polovina října a začátek listopadu přinesou značně proměnlivé počasí s častým střídáním slunečných a oblačných dní. Podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) bude období následujících třiceti dní teplotně nadprůměrné a srážkově průměrné.

Jaké bude počasí v následujících dnechVideo: Novinky

 
Článek

Zejména v období od 11. do 20. října se má charakter počasí často měnit. Dojde na střídání slunečných a oblačných dní se srážkami. „Při zmenšení oblačnosti očekáváme v nočních a ranních hodinách tvorbu mlh nebo nízké oblačnosti,“ tvrdí meteorologové.

Teploty přes den dosáhnou maximálně 10 až 16 stupňů Celsia. V noci se budou pohybovat mezi devíti až třemi stupni, přičemž zpočátku při zmenšené oblačnosti mohou klesnout k nule.

V dekádě od 21. října do konce měsíce budou převládat dny s polojasným počasím, při přechodně zvětšené oblačnosti se místy vyskytne občasný déšť. V tomto období se také dostaví mlhy a typická inverze. Teploty se v noci budou pohybovat mezi osmi až dvěma stupni, při jasné obloze mohou klesnout na nulu. Naopak odpoledne v maximech dosáhnou nejčastěji 11 až 17 stupňů.

Listopad se uvede proměnlivým počasím. Prvních deset dní tohoto měsíce ale podle meteorologů často doprovodí oblačnost a občasný déšť. Na horách už mohou být srážky přechodně smíšené. Noční teploty se budou pohybovat mezi sedmi až jedním stupněm Celsia, nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 9 až 15 stupni, v závěrečné fázi dekády mezi 6 až 12 stupni.

Reklama

Výběr článků

Načítám