Hlavní obsah

Poslanecký výbor doporučil nezvyšovat DPH na 15 a 21 procent

Právo, Novinky, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vládní návrh na zvýšení daně z přidané hodnoty v obou sazbách o jeden procentní bod se svému schválení zase o něco vzdálil. Poslanci rozpočtového výboru totiž na svém středečním jednání podpořili návrh opozice na zachování současné sazby DPH 14 a 20 procent i pro příští rok.

Foto: Petr Horník , Právo

Poslanecká sněmovna

Článek

Návrh poslanců Michala Babáka (VV) a Ladislava Šincla (ČSSD) schválil výbor hlasy poslanců za ČSSD, KSČM a VV. Pomohlo jim také to, že se nedostavili všichni koaliční poslanci.

Hlasování opozice zaskočilo rebelující poslance z ODS, kteří také chtěli zachovat příští rok sazbu 14 a 20 % místo vládního návrhu, ale chtěli tento návrh prosadit jako návrh ODS během projednávání daňového balíčku v plénu Sněmovny. Rebelující poslanci ODS hlasování opozice nepodpořili.

ODS zatím nepodá pozměňovací návrhy

Podle náměstka financí Ladislava Minčiče zvyšuje vládní návrh sazeb DPH příjmy rozpočtu oproti letošku o 13,7 miliardy korun. Pokud by vládní balíček neprošel a příští rok by tak platila jednotná výše DPH 17,5 procenta, výběr daně by podle odhadů poklesl oproti letošku o více než miliardu.

Pracovní skupina uvnitř ODS podle slov jednoho z rebelujících poslanců Radima Fialy nebude podávat žádné pozměňovací návrhy vůči vládnímu balíčku. Je třeba vyčkat buď dohody či nedohody, řekl Fiala, aby návrh na případné změny vládního balíčku byl podán jako návrh ODS.

Návrh rozpočtu bez stanoviska

Rozpočtový výbor ve středu rovněž projednával návrh státního rozpočtu na příští rok. Nedokázal však dospět k žádnému rozhodnutí, a tak státní rozpočet bude putovat na plénum Sněmovny bez stanoviska klíčového sněmovního výboru.

Návrh rozpočtu měl však během dramatického jednání občas i namále, když neprošel návrh poslance Votavy (ČSSD) na vrácení rozpočtu vládě k přepracování. Tento návrh opozice nepodpořili dva rebelující poslanci ODS, i když se sami netají výhradami k rozpočtu.

Jak řekl Právu Fiala, on sám rozpočet v prvním čtení podpoří, aby bylo možné během jeho dalšího projednávání přijímat pozměňující návrhy týkající se zejména výdajové stránky.

Reklama

Související články

Rebelové z ODS se chystají i na Kalouska

Šest poslanců, kteří minulou středu nepodpořili stabilizační balíček a způsobili tak vládní krizi, je připravených jednat o svých požadavcích s předsedou ODS...

Výběr článků

Načítám