Hlavní obsah

Vhodit přetrhnutý lístek do urny zavedeným stranám nijak neuškodí, spíš naopak

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Těsně před volbami se objevila řada námětů, jak vyjádřit svou nespokojenost s politickou situací v Česku. Některé iniciativy přišly například s výzvou, aby voliči vhodili do hlasovacích uren přetržený hlasovací lístek. Tím ale spíše nahrají zavedeným stranám, proti kterým se vymezují.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Některé iniciativy nabádají voliče, aby na protest vhodili do uren přetržený hlasovací lístek.

Článek

Například Hnutí za přímou demokracii nabádá nespokojené voliče, aby přišli k volbám a odevzdali přetržený hlasovací lístek té strany, která podle nich „nejvíc škodí demokracii“. Počet neplatných hlasů se pak zveřejní. „Občané se tak po volbách z médií dozvědí, kolik je nás, kteří jsme dali neplatný hlas, protože jsme nespokojeni s celou politickou scénou,“ tvrdí mluvčí iniciativy Milan Valach.

Politolog Michal Pehr z Masarykova ústavu AV ČR sice chápe nespokojenost občanů, tuto formu protestu ale považuje za nešťastnou. „Tyto hlasy propadnou, je to obdobná situace, jako když člověk nejde k volbám,“ řekl Novinkám politolog, podle kterého je takovýto protest jen prázdným gestem.

Navíc může paradoxně pomoci velkým stranám, proti kterým iniciativy protestují. „Kdyby se to rozšířilo ve větší míře, nahraje to zavedeným stranám. Jejich voliči jsou totiž disciplinovaní a takto se jejich podíl zvýší,“ argumentuje Pehr.

Finanční odměny jsou za mandáty, nikoli za hlasy

Zdůraznil, že právě volby jsou v demokratických systémech „svátkem demokracie“. „Je to jeden z mála okamžiků, kdy občané mají možnost zasáhnout do vývoje veřejného dění. Ale mohou zasáhnout jen tím, že dají svůj hlas, nebo sami kandidují,“ řekl.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Odmítl také argument některých iniciativ, podle kterého voliči odevzdáním přetrženého lístku ovlivní finanční odměny kandidujících subjektů. „V případě krajských voleb dostávají strany příspěvek jenom za mandáty, nikoli za hlasy,“ dodal politolog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám