Hlavní obsah

České lesy zabírají největší plochu od dob Josefského katastru

Praha

Tuzemské lesy se v současnosti rozkládají na vůbec největší ploše od doby existence zemských katastrů. Od konce 18. století do roku 2011 tak na území dnešního Česka přibyla více než třetina lesů. Jejich plocha se přitom nadále zvětšuje. Vyplývá to z publikace Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Podle Josefského katastru, který vznikl v letech 1785 až 1790, zabíraly tuzemské lesy 1,97 miliónu hektarů. V loňském roce přitom jejich plocha činila 2,66 miliónu hektarů.

Nejrychleji se lesy zvětšovaly v 60. letech minulého století. Podle ředitele Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Jaromíra Vašíčka bylo tehdy skokově zalesněno kolem 100 tisíc hektarů půdy. Jednalo se zejména o příhraniční oblasti opuštěné po odsunu sudetských Němců.

Plocha, kterou v České republice lesy zaujímají, se přitom nadále zvětšuje. "V současné době výměra roste pozvolna. Je to především na úkor zemědělské půdy v rámci restrukturalizace zemědělské výroby," vysvětlil Vašíček. Podle něho v posledních letech v Česku ročně přibývá 1000 až 2000 hektarů lesů. Lesních pozemků na druhé straně ubývá v důsledku výstavby bydlení či dálnic.

Spolu s rozrůstáním lesů se z dlouhodobého hlediska zvyšuje také těžba dřeva. Ta je dnes podle statistiky ČSÚ ve srovnání s dobou před 50 lety takřka dvojnásobná.

Reklama

Výběr článků

Načítám