Hlavní obsah

Nechceme předčasné volby ani pád vlády, tvrdí rebelové ODS

Právo, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Šestice rebelů ODS, která odmítá podpořit vládní daňový balíček zahrnující zejména zvýšení DPH z 14 a 20 na 15 a 21 procent, nevidí žádný důvod, proč by měla současná koalice skončit. Podle rebelů je dostatek možností k tomu, jak ušetřit ve státní pokladně a přitom nezvyšovat daně. Po úterním jednání poslaneckého klubu ODS to uvedl vůdce rebelů Petr Tluchoř. O předčasné volby rebelové nestojí.

Foto: archiv, Právo

Petr Tluchoř (ODS)

Článek

„Je evidentní, že pouze soc. dem. se rozplývá představou předčasných voleb,“ prohlásil Tluchoř. Narážel tím na fakt, že premiér Petr Nečas spojil balíček s vyslovením důvěry vládě a pokud by vláda padla, jsou podle něj na místě předčasné volby.

Šestice poslanců Nečasovy strany tvrdí, že stále existuje možnost, jak se v rámci ODS dohodnout na úsporách. Tluchoř připomněl koaliční smlouvu, ve které není ani zmínka o zvyšování daní. Nechápe proto, proč Schwarzenbergova TOP 09 argumentuje právě dodržením dohody. „Chtěl bych poprosit TOP 09 a Starosty, aby si své vnitřní problémy řešily u sebe doma a nevtahovaly do toho občanské demokraty,“ prohlásil vůdce rebelů.

Šetřit se může více

Nespokojení poslanci odmítli sdělit, jaké konkrétní návrhy předkládají vedení strany namísto zvyšování daní. Ivan Fuksa pouze naznačil, že by mohlo jít např. o revizi toho, jak stát hospodaří s různými objekty. Podle něj stát platí ročně 700 miliónů jako nájemné z komerčních prostor. Z vládní analýzy prý vyplývá, že řada objektů není využívána pro výkon státní správy, řada státních orgánů musí být dislokovaná za tržní nájemné v nestátních subjektech.

„Neplatí, že se dál nedá šetřit,“ dodal k tomu Tluchoř. O detailech prý rebelové nechtějí hovořit proto, že pokud není dohodnuto vše, není dohodnuto nic. Pracovní skupina se má sejít nad návrhem balíčku opět v úterý večer.

Tluchoř také uvedl, že v rámci projednávání daňového balíčku v rozpočtovém výboru nehodlají rebelové předkládat žádné pozměňovací návrhy. Nejprve je podle něj nutná shoda uvnitř ODS a pak je možné návrh zákona změnit v rámci druhého čtení při projednávání ve Sněmovně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám