Hlavní obsah

Volte malé strany a vyženete zlojedy a kmotry, radí iniciativa s Janečkem

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevolte parlamentní strany, dejte hlas malým, místním partajím, nekroužkujte čtyři poslední kandidáty a odstavíte regionální kmotry. S tímto vzkazem přišla v úterý tři dny před krajskými volbami občanská iniciativa Vyměňte politiky společně s miliardářem Karlem Janečkem, který na to poskytl peníze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Karel Janeček

Článek

Podle iniciativy je cílem odstavit od moci "zkorumpované strany a podpořit novou generaci politiků". Právě vyhnáním kmotrů, neboli zlojedů, kteří mají vliv na celostátní politiku a rozhodování vlády, je prý jedním z kroků, jak dosáhnout očištění české politiky.

Kroužkovat odspoda již nepomůže

Iniciativa spustila na svém webu informace s detaily o minulosti řady kandidátů či hodnocení práce krajských zastupitelstev, což má prý voličům usnadnit rozhodování v nadcházejících volbách. Za tímto účelem iniciativa z Janečkových peněz nechala vytisknout i 4,5 miliónu letáků. Iniciativa také doporučuje voličům, aby nekroužkovali odspoda kandidátky, protože tam si zavedené strany již nasadily lidi, které ovládají.

Janeček, který se na úterní tiskovou konferenci oblékl do trička s nápisem "Máme málo času", uvedl, že nynější politická reprezentace je výběr toho nejhoršího. Podle něj je třeba kmotry pojmenovat pravým jménem, což podle něj jsou zlojedi a jejich zluhové (sluhové zlojedů).

Změňme volební systém, nabádá podnikatel

Janeček se vyslovil pro změnu volebního systému do Sněmovny, který by podle něj měl "znevýhodňovat zlojedy nasazené stranami" a preferovat slušné kandidáty. "Hodnoty průměrného Čecha jsou výrazně lepší než hodnoty průměrného poslance," řekl Janeček.

Podle miliardáře si lidé také musejí uvědomit svou osobní zodpovědnost a projevit aktivitu, jinak se stanou ovcemi. "Projekt Vyměňte politiky k tomu slouží, lidé se mohou podívat, koho volí," upřesnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám