Hlavní obsah

Drábek: Penzijní reforma by mohla být spuštěna i bez prováděcího zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Penzijní reforma zavádějící takzvaný druhý pilíř by mohla být příští rok spuštěna i bez toho, že by se koalici podařilo ve Sněmovně přehlasovat prezidentské veto jednoho z prováděcích zákonů. Naznačil to končící ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Drábek v pondělí v Rádiu Impuls řekl, že možnost spuštění druhého pilíře bez platnosti vetovaného zákona posuzují právníci.

"Právní analýzy v řadě případů ukazují, že by to možné bylo, byť s velkým rizikem... To, že není prováděcí zákon, vás jako občana nemusí zajímat. Vy prostě budete po státu chtít, aby to, co je v platném zákonu garantováno, bylo realizováno," uvedl ve vysílání Drábek.

Drábek uvedl, že ministerstvo a Česká správa sociálního zabezpečení se tak nyní chystají na obě varianty - na přijetí i nepřijetí prováděcího předpisu. Poslanci by o něm měli hlasovat v říjnu. Pochybnosti o normě po prezidentově vetu vyjádřili i někteří zákonodárci ODS.

Reforma přináší možnost, aby lidé mohli přesměrovat tři procenta penzijních odvodů do vlastního spoření u fondů. Přidat by k němu měli další dvě procenta ze svého.

Resort se chystá na obě varianty

Samotná reforma je schválena, prezident Václav Klaus však vetoval jeden z prováděcích zákonů, neboť na podobě změn penzijního systému není podle něj širší politická ani společenská shoda. [celá zpráva]

Podle Drábka však lidé mají podle platného a účinného reformního zákona "právo se rozhodnout", že začnou spořit u fondu a chtějí, aby jim tam jejich zaměstnavatel začal tři procenta z odvodů posílat.

Důchodovou reformu se spořením u fondů kritizuje opozice. Proti ní jsou i odbory. Podle nich jen vyvede peníze z veřejného důchodového systému, takže by mohly na penze chybět desítky miliard korun.

Lubomír Zaorálek (ČSSD) označil situaci, kdy by končící ministr "uváděl v život" reformu, k níž nemusí být schválena prováděcí norma, za absurdní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám